Генпрокурор України: Росія принципово знищує український народ

Костін виступив на брифінгу у Дніпрі біля місця влучання ракети в житловий будинок
Фото: gp.gov.ua
Росія б'є ракетами Х-22 по місцях, де поблизу немає жодних військових цілей. Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін на брифінгу 16 січня у Дніпрі. Відео опублікував канал "Рада".

Генпрокурор наголосив, що ракета має дуже високу швидкість, її складно відстежити й вона не є точною зброєю. За його словами, поряд немає жодного військового об'єкта – ні у Дніпрі, ні у Кременчуці, де така сама ракета влучила в торговельний центр 27 червня 2022 року, ні в Сергіївці в Одеській області, де було завдано удару ракетами Х-22 1 липня 2022 року.

"Це доводить, що країна-агресор принципово знищує український народ", – сказав генпрокурор.

Він зазначив, що хоча в РФ час від часу змінюється військове керівництво, саме цей полк дальньої авіації, який атакував Дніпро, Кременчук і Сергіївку, має одних і тих самих керівників. Це свідчить про те, що найвище керівництво РФ підтримує їхні дії, сказав Костін.

"Нам відомо, хто саме віддавав наказ, і ми знайдемо кожного, хто причетний до чергового акту злочину проти мирних громадян", – наголосив він.

За його словами, цього тижня ухвалять рішення про об'єднання всіх кримінальних проваджень, які пов'язані із загибеллю людей і руйнуванням цивільних об'єктів через використання цієї ракети.

"Деякі з наших партнерів недостатньо хоробрі, щоб визнати, що за акт агресії має бути покарання для вищого військово-політичного керівництва РФ. Це можливе лише через спеціальний міжнародний трибунал", – додав він.

Контекст:

14 січня Росія кілька разів атакувала ракетами територію України, зокрема Дніпро. Частину ракет збили сили ППО.

Унаслідок ракетного удару по Дніпру обвалився під'їзд житлового багатоквартирного багатоповерхового будинку. Попередньо, зруйновано 72 квартири й пошкоджено понад 230 квартир, указали у ДСНС. Станом на 13.00 16 січня відомо про 40 загиблих (із них троє дітей), травмовано 75 людей (із них 14 дітей), надійшло 46 повідомлень про зниклих безвісти, додали у ДСНС України.

За даними українських військових, у Дніпро прилетіла протикорабельна ракета Х-22 і ЗСУ не мають вогневих засобів, здатних збивати ракети цього типу. Маса бойової частини в таких ракет – приблизно 950 кг.