Голод, сон на бетонній підлозі, "вудки вниз". Омбудсмен розповів про систематичні катування українців, яких тримають у полоні у РФ

Лубінець: Росія дозволяє собі порушувати Женевські конвенції, застосовує тортури до українців, жахливі умови тримання саме тому, що в них є чітке розуміння, що ніхто не може це перевірити
Фото: Дмитро Лубінець | Dmytro Lubinets / Telegram
Українські захисники, звільнені з російського полону, розповідають, що окупанти утримують військовополонених у дуже поганих умовах. Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив 28 вересня під час брифінгу в медіацентрі "Україна – Укрінформ" у Києві.

"Місця були не прилаштовані до такої кількості [полонених]. Усе починалося з процедури захоплення в полон. Зрозуміло, що якихось там юридичних моментів – [таких] як визнання військовополоненим, статус комбатанта – не відбувалося. Привозили в місця тримання. І розповсюджена практика вже так званих зустрічей – пропускали крізь стрій, де били гумовими кийками, навіть ці гумові кийки ламалися, а після цього використовували дерев'яні палки. Часто робили: приїхали і змушували тримати весь час голови опущеними донизу, називаючи це "вудочки вниз". [Стояли] на плацу або всередині двору якогось. Хто порушує, того додатково били", – розповів омбудсмен.

Він повідомив, що їжі та води українським полоненим видавали дуже мало, а засобів гігієни не видавали зовсім.

"Туалетний папір – його взагалі не було. Не давали мило, зубні щітки, зубну пасту. Тобто взагалі такого не було. Дуже часто [військовополонені] спали просто на бетоні. Не давали ні матраци, ні чим накритися, якісь там ковдри. Це не було як виключення. Це як загальна така практика", – додав Лубінець.

За його словами, за час перебування у полоні українські захисники не бачили й не спілкувалися із представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста.

"Вони були присутні при виході з "Азовсталі", і наші військовополонені їх бачили. Навіть дехто сказав, що їм роздали як листівки від МКЧХ, які треба було заповнити для ідентифікації. І було повідомлено: "Ви заповніть, а ми після цього приїдемо і заберемо". Роздати роздали, але після цього ніхто не приїжджав і ніхто не забирав", – продовжив омбудсмен.

Лубінець наголосив, що для нього питання з МКЧХ – принципове.

"Чому? РФ дозволяє собі порушувати Женевські конвенції, застосовує тортури до українців, жахливі умови тримання, не надає медичної допомоги, не дає їжі в достатній кількості – саме через те, що в них є чітке розуміння, що ніхто не може це перевірити. Тобто вони просто не допускають представників МКЧХ [до полонених]. І на мій погляд, це саме і створює передумову подібного відношення до наших військовополонених. Бо якщо була б інша ситуація, то російська сторона так би не діяла", – додав уповноважений, наголосивши, що всі українські військовополонені втратили вагу, до того ж "кардинально втратили".

За його словами, голод – один з елементів катувань, які росіяни системно застосовують до українських військовополонених.

Контекст:

21 вересня Україна та Росія провели наймасштабніший із моменту початку вторгнення РФ обмін полоненими. Із полону звільнили 215 військовослужбовців, які захищали Україну, зокрема 10 іноземців. Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими опублікував повний список українців, яких удалося повернути з російського полону внаслідок цього обміну.

Росії передали 55 російських військових та підозрюваного у держзраді народного депутата України, кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука. Його обміняли на 200 українських захисників. Обмін відбувався на локаціях у кількох країнах, зокрема у Чернігівській області в Україні, Саудівській Аравії і Туреччині.

Командирів маріупольського гарнізону – командира "Азову" Дениса Прокопенка (Редіса), його заступника Святослава Паламаря (Калину), в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського (Волину), командира 12-ї бригади оперативного призначення імені Дмитра Вишневецького Дениса Шлегу та командира роти "Азову" Олега Хоменка (Апіса) – обміняли в Анкарі. Згідно з домовленостями, вони залишаться у Туреччині до кінця війни і будуть там під протекторатом президента країни Реджепа Ердогана.

Загалом за час повномасштабного вторгнення Україна під час обмінів звільнила з російського полону 802 своїх громадян, відбулося 20 обмінів.