Голосування Генасамблеї ООН: Кулеба розповів про важливу зміну на користь України

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує Росію за спроби анексувати чотири області України
Фото: Dmytro Kuleba / Facebook
12 жовтня Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів ухвалила резолюцію, яка засуджує Росію за спроби анексувати чотири області України. Однак є важлива зміна – кілька країн Африки проголосували за Україну. Про це повідомив 13 жовтня у Facebook міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Давайте уважніше глянемо на ті 143 країни, які проголосували за Україну. Важлива зміна ситуації на нашу користь – кілька країн Африки, які раніше утримувалися під час голосувань або не брали в них участі, тепер проголосували за", – написав Кулеба.

За його словами, з їхніми лідерами протягом попередніх тижнів і місяців говорив президент України Володимир Зеленський. Сам Кулеба зустрічався з міністрами країн Африки, а також вони також були частиною першого в історії української дипломатії турне глави МЗС України країнами Африки.

"Цей результат доводить, що треба говорити з африканцями, азійцями, латиноамериканцями, доносити правду, переконувати. Історична резолюція ГА ООН продемонструвала, що Україну підтримали не лише наші євроатлантичні союзники, а й більше країн Глобального Півдня", – сказав міністр.

По суті, весь світ, зазначив Кулеба, сказав президенту Росії Володимирові Путіну, що російські "референдуми" і спроби анексії нікчемні, а РФ має негайно вивести всі свої військові сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Контекст:

20 червня під час виступу на засіданні Бюро асамблеї Африканського союзу Зеленський заявив, що розпочав нову політику України щодо Африки. "Саме під час моєї каденції затверджена перша стратегія розвитку відносин України з державами Африки. Буде активізований діалог з усіма країнами континенту. Найближчим часом запрацює і спеціальний представник України у справах Африки", – зазначив він.

10 липня Зеленський заявив, що українська дипломатія робитиме все можливе, щоб про злочини російських окупантів в Україні дізналися в усіх регіонах світу. "Зробимо все, щоб і в Латинській Америці, і в Азії, і в Африці чули правду про російський терор на нашій землі", – сказав він.

12 липня президент призначив спеціального представника України у справах Близького Сходу й Африки. Посаду обійняв дипломат Максим Субх.

Також Зеленський провів низку переговорів з африканськими лідерами. 5 серпня він у розмові з президентом Малаві зазначив, що це вже дев'ята африканська держава упродовж останнього часу, з якою Україна вперше контактує на найвищому рівні за всю історію своєї незалежності. Після цього він провів переговори із президентами Ботсвани і Демократичної Республіки Конго, теж уперше в історії відносин. 15 серпня він провів переговори із президентом Нігеру Мохамедом Базумом, а 16 серпня – вперше в історії відносин із президентом Замбії Хакаінде Хічілемою.