Голова патрульної поліції Жуков розповів, що найбільше вразило в Бучі та Ірпені після їх звільнення

Жуков: На вулицях лежали вбиті цивільні із зав'язаними руками
Фото: Поліція Київської області / Facebook
Уседозволеність і потурання з боку офіцерського складу стали причиною жорстокості, із якою військові РФ знищували цивільне населення в Україні. Про це в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив колишній український військовий, "кіборг", начальник департаменту патрульної поліції Євгеній Жуков.

"Ми приїздили [у Бучу, Ірпінь, Бородянку], коли ще й не звільнили. Виконували завдання разом зі Збройними силами України, разом із Національною гвардією України, разом із прикордонниками, бійцями Служби безпеки України, підрозділами новостворених ТрО, добровольчими підрозділами. Ми підготували бронегрупи, узяли одразу ж гранатомети, автоматичну зброю, систему зв'язку розгорнули, підвезення. Заходили туди – і так само займали рубежі, допомагали вибивати ворога", – розповів Жуков.

Журналіст запитав, що його найбільше вразило у звільнених від російських окупантів містах Київської області.

"Я подивився на ту жорстокість, яка була в Бучі, в Ірпені... На ось цих дітей, убитих людей, простих цивільних розстріляних. Відрізані носи, вуха, пальці тощо. Як на вулицях реально просто лежали вбиті цивільні із зав'язаними руками. Ось це", – зізнався військовий.

Він не відкинув, що причиною такої жорстокості могла бути озлобленість.

"По-перше, тому що там були переважно буряти. Ці оленярі. У них там туалет – 300 метрів у полі десь стоїть. Вони ніколи не бачили, що так можна жити", – сказав Жуков.

"Класова ненависть?" – уточнив Гордон.

"Ну так. Я думаю, так, по-перше. По-друге, переважно там агресивні малолітки. Уседозволеність. Людина – тварина, і якщо є вседозволеність... Ось він побачив, що є вседозволеність: можна вдарити, застрелити, убити, забрати, а командир йому нічого не каже, – можна все робити. Ось так вони й роблять", – пояснив Жуков.

Голова патрульної поліції "кіборг" Маршал: 2014 року, коли ми знищували ворога і на трупах було золото, хтось сказав: "Командире, "рижуху" беремо?" Я кажу: "Якщо ще раз хтось поставить мені таке запитання, я застрелю і спишу на бойову втрату". Повний текст інтерв'ю

Він розповів, що, будучи командиром, коли воював на Донбасі 2014 року, суворо забороняв своїм підлеглим займатися мародерством.

"Просто я суджу по собі. Тому що я з лейтенанта служив у Десантно-штурмових військах – і це розумію. Я не розумію, як так можна було допустити офіцерському складу російських військ (як їх там називають? Армія Росії?) до такого бл...дства і звірства, які вони коїли в чужій країні із цивільними людьми", – обурився Жуков.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На територію Київської області російські військові зайшли 24 лютого. Вони намагалися захопити столицю, щоб усунути чинну владу. За даними Служби безпеки України, Путін планував бліцкриг, але він провалився.

2 квітня Київську область звільнили від окупантів. У населених пунктах регіону виявлено сотні вбитих мирних жителів. За даними станом на 17 липня, у Київській області виявили 1346 тіл цивільних. Більшість із них убили з вогнепальної зброї. Ще 300 людей вважають зниклими безвісти.