Голова Служби зовнішньої розвідки Божок: В оточенні президента Росії вперто просувають ідею, що градус напруги на Донбасі треба підвищувати

Божок: Росіянам потрібно створити хаос в Україні і підтримувати атмосферу напруги в суспільстві
Фото: lb.ua

У Кремлі вважають, що ескалація на Донбасі може зіграти проти нинішньої влади в Україні, заявив голова Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок.

Завданням Росії, яка хоче повернути Україну в орбіту свого впливу, є дестабілізація і хаос в Україні. Про це в інтерв'ю виданню LB.ua заявив голова Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок.

"Росіянам потрібно створити хаос в Україні і підтримувати атмосферу напруги в суспільстві – люди так довго не витримують, коли є перманентна напруга. Приклад – нещодавно з РФ депортували проросійську пропагандистку Олену Бойко. Чиста провокація. Її що, думаєте, даремно повернули сюди? Такі, як вона, допомагають створити і підтримувати напруженість – усі ці рубани, савченко..." – зазначив Божок.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи проводили після повернення колишньої полонянки Кремля Надії Савченко з РФ перевірку її з боку спецслужб, голова зовнішньої розвідки сказав:

"У мене є що вам сказати щодо цього. Але, на жаль, не можу – ідуть процесуальні дії".

За його словами, в оточенні президента Росії вважають, що градус напруги на Донбасі треба підвищувати.

"В оточенні президента Росії... вперто просувають ідею про те, що градус напруги на Донбасі треба підвищувати. На їхню думку, такий розвиток подій зіграє проти нинішньої влади в Україні", – заявив голова СЗР.

Божок також висловив думку, що "координатором церковного напряму" в питанні дестабілізації України з боку РФ є народний депутат від Опозиційного блоку Вадим Новинський.

На запитання журналіста, чому Новинський і йому подібні продовжують спокійно вести активну діяльність в Україні, голова Служби зовнішньої розвідки нагадав, що Україна є правовою державою.

"Спершу треба довести в суді, що це "п'ята колона" і що ця конкретна людина працює на ворога. Потрібне рішення судів. Чи ви хочете, щоб ми стали схожими на Росію? Питання щодо російського паспорта Новинського в роботі. Але беручи до уваги, які ресурси стоять за цією людиною... Перед тим, як піти до суду, українська сторона має бути на 200% упевнена, що є залізобетонні підстави", – додав Божок.

Голова Служби зовнішньої розвідки заявив, що перед російськими спецслужбами у 2019 році поставлено завдання повернути Україну в орбіту впливу Москви. Він зазначив, що бюджет у розмірі $350 млн російські спецслужби мають намір витратити на проплату фейкових новин, підкуп, організацію провокацій, протестів, внутрішньополітичного тиску на керівництво України та для підготування кібератак.