Гуменюк про вибухи в Севастополі: Якщо по "бойових комарах" бити С-300, то може бути зворотна реакція

Вночі та вранці в Севастополі чули вибухи
Скріншот: ASTRA / Telegram
Українські військові вважають, що причиною сьогоднішніх вибухів в окупованому Севастополі могли стати невдалі запуски російськими загарбниками ракет протиповітряної оборони. Про це сказала очільниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону, відео опублікував "1+1".

"Наразі ми готуємо офіційну інформацію з відповідними фактами, але, напевно, це і є ті бойові комарі, які так турбують російську владу", – сказала Гуменюк.

На запитання ведучої, чи правда, що внаслідок "боротьби з комарами" вночі та вранці в Севастополі було уражено кораблі – носії ракет "Калібр", Гуменюк сказала, що офіційного підтвердження цьому поки що немає.

"Але є абсолютно точно розуміння, що при такому побоюванні "бойових комах" і використанні проти них агресивної системи ППО може бути абсолютно зворотна реакція. Коли по комарах б'ють С-300, наприклад, ці ракети мають дуже велику руйнівну силу й руйнують вони те, що насправді винне у створенні цієї ситуації. Тому невдалий пуск ракет протиповітряної оборони цілком може бути такою причиною, а офіційну інформацію ми отримаємо пізніше", – підсумувала Гуменюк.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя заявив 27 жовтня про нібито розроблені в США безпілотники, що можуть розповсюджувати "комарів, які інфікують атакованих людей збудниками особливо небезпечних захворювань".

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу.

Вибухи в Севастополі було чутно вранці 29 жовтня. Призначений окупантами "губернатор" Михайло Развожаєв стверджував, що кораблі Чорноморського флоту РФ "відбивали атаку безпілотників, жодних об'єктів у місті не пошкоджено".

Міністерство оборони РФ заявило про нібито "терористичну атаку" на кораблі Чорноморського флоту й цивільні судна, які були на зовнішньому та внутрішньому рейдах пункту базування Севастополь. У міністерстві запевнили, що всі безпілотники, які нібито атакували кораблі, було знищено, "незначне пошкодження дістав морський тральщик "Иван Голубец".

Український військовий журналіст, кореспондент "1+1" Андрій Цаплієнко опублікував відео, на якому, за його словами, зафіксовано російські кораблі, що горять внаслідок вибухів 29 жовтня. За даними його джерел, пошкоджено щонайменше три російські кораблі – носії ракет "Калібр", зокрема фрегат "Адмирал Макаров". Офіційно цієї інформацію не підтверджували.