РФ поки що використовує приховану мобілізацію. Інформації, що найближчим часом вона оголосить загальну, немає – ГУР

Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого
Фото: EPA
Росія поки що використовує приховану мобілізацію, інформації про плани РФ почати загальну відкриту мобілізацію наразі немає. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю "РБК-Україна", яке вийшло 27 серпня.

"Вони поки що користуються прихованою мобілізацією. Ми не виключаємо, що в будь-який момент може бути оголошена загальна мобілізація. Але немає підстав проводити загальну мобілізацію, якщо не оголошена війна. А яка війна, якщо вони проводять спеціальну воєнну операцію? Тоді їм треба говорити, що вони не досягли успіху, або придумувати якісь інші причини для того, щоб оголосити війну та загальну мобілізацію", – розповів він.

Скібіцький вважає, що у разі потреби такі оголошення можуть зробити дуже швидко, оскільки Держдума РФ перебуває під контролем президента країни Володимира Путіна.

"І будь-який закон чи рішення ухвалюються мало не одноголосно, швидко, без зайвих зволікань. Інформації про те, що загальна мобілізація буде введена найближчим часом, поки що немає", – заявив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія із 24 лютого веде відкриту війну проти України, публічно називаючи її "спеціальною військовою операцією".

Президент РФ Володимир Путін 25 серпня підписав указ, згідно з яким штатну чисельність військовослужбовців у складі ЗС Росії буде збільшено на 137 тис. – до 1,15 млн (а загальну чисельність ЗС РФ – до 2,04 млн).

За даними Генштабу ЗСУ станом на 27 серпня, втрати російських окупантів становлять 46,5 тис. військових, а також 1939 танків, 234 літаки, 202 вертольоти та 836 безпілотників оперативно-тактичного рівня.