"Якраз те, що треба, те, що ми просили". Зеленський подякував США за новий пакет допомоги, до якого входять системи ППО

Зеленський подякував США та Нідерландам за військову допомогу
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський подякував президенту США Байдену та американському народу за пакет допомоги, до якого входять системи ППО Avenger і ракети для систем ППО HAWK.

"Разом будуємо повітряний щит, щоб захистити мирних українців, і наближаємо перемогу над агресором", написав президент у Twitter.

Новий пакет військової допомоги від США Зеленський згадав у вечірньому зверненні, яке опублікував Офіс президента.

"Важливі засоби протиповітряної оборони. Якраз те, що треба, те, що ми просили", – сказав він.

Окрім того, президент подякував Нідерландам за черговий крок на посилення української оборони. Міноборони Нідерландів сьогодні оголосило про передавання €100 млн до нового Міжнародного фонду для України.

"Ці кошти, а також кошти від інших партнерів будуть використані для закупівлі техніки безпосередньо у виробників і працюватимуть на перспективу. На те, щоб Україна ставала тільки міцнішою", – сказав Зеленський.

Контекст:

Міноборони США 10 листопада оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на суму до $400 млн. До нього входять ракети для ЗРК HAWK, чотири ЗРК Avenger і ракети Stinger до них, додаткові ракети для РСЗВ HIMARS та інша зброя і боєприпаси.

Після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну 24 лютого Сполучені Штати активно підтримують Україну, регулярно надаючи озброєння та фінансову допомогу. Зокрема, у США ухвалили закон про лендліз для України.

У Пентагоні заявили, що Сполучені Штати планують забезпечити Україну зброєю на "місяці й роки наперед".

Загалом, за даними Пентагону станом на 10 листопада, США виділили Україні допомогу у сфері безпеки на суму понад $19,3 млрд із січня 2021 року. Із 2014 року США виділили Україні понад $21,4 млрд на допомогу у сфері безпеки, з яких понад $18,6 млрд – від початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.