"Є так звані ждуни". Голова Нацполіції України розповів про проблеми евакуації людей із зони бойових дій

Поліцейським доводиться наводити купу аргументів, щоб евакуювати людей, наголосив Вигівський
Фото: Іван Вигівський / Facebook

У населених пунктах поблизу лінії фронту є люди, які не евакуюються, а живуть завдяки гуманітарній допомозі. Про це голова Національної поліції України Іван Вигівський повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" в інтерв'ю, яке було опубліковано 10 жовтня.

"Що стосується безпосередньо евакуації. Ми розуміємо, що, на жаль, є так звані ждуни. Це певна соціальна категорія людей, яка живе на "гуманітарці", – виїжджати не хочуть, а силою забрати дітей без згоди батьків ми можемо лише за складною тривалою процедурою", – сказав він.

Голова Нацполіції зазначив, що така процедура передбачає залучення місцевих органів влади та соціальних служб, а рішення про примусову евакуацію дітей ухвалює лише суд.

"Поліцейським дуже часто доводиться приводити купу аргументів, наполягати, аби евакуювати родини з дітьми. Часто це вдається, але є і трагічні випадки. У Донецькій області влітку, наприклад, поліцейські намагалися евакуювати сім'ю з малолітньою дитиною, люди категорично відмовилися, а через день їхній будинок потрапив під артбостріл і сім'я загинула", – пояснив Вигівський.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим та частини Донецької і Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення.

Евакуацію проводили з кількох регіонів України, зокрема 29 липня 2022 року Кабінет Міністрів України створив координаційний штаб для організації евакуації жителів Донецької області.

7 березня 2023 року Кабмін України погодив механізм примусової евакуації дітей із місць, де відбуваються активні бойові дії.