ЄБРР виділив €2 млрд у зв'язку з війною Росії проти України

ЄБРР схвалив перший пакет допомоги 9 березня
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr
Європейський банк реконструкції та розвитку виділяє €2 млрд допомоги у зв'язку з війною в Україні. Про це пресслужба ЄБРР повідомила 9 березня.

"ЄБРР оголосив про початковий пакет заходів щодо забезпечення стійкості на суму €2 млрд, щоб допомогти громадянам, компаніям і країнам, які постраждали від війни в Україні. Банк також пообіцяв зробити все можливе, щоб допомогти у відновленні країни, щойно будуть умови. Фінансування нададуть у найкоротші строки для підтримки українських компаній – наприклад, у вигляді відтермінованих кредитів, підтримки ліквідності та торговельного фінансування. Там, де це можливо, підприємствам допоможуть переїхати, щоб їхня робота могла тривати", – ідеться у повідомленні.

Також програма ЄБРР допоможе країнам, які приймають українських біженців.

Пакет, схвалений сьогодні, є першим етапом підтримки, наголосили у пресслужбі.

"Раніше ЄБРР заявляв про свою непохитну підтримку України та її народу і засудив агресію з боку Російської Федерації та Білорусі", – ідеться у повідомленні.

В Україні програму буде спрямовано на:

  • відтермінування платежів, списання боргів і реструктуризацію;
  • торговельне фінансування, зокрема імпорт палива;
  • надзвичайне фінансування ліквідності за погодженням із партнерами;
  • екстрену підтримку реформ, щоб надати допомогу українській владі негайним законодавчим і регулювальним втручанням.

У країнах, що межують з Україною, програму сфокусують на:

  • енергетичній безпеці, зокрема через екстрені закупівлі електроенергії для компенсації втрати імпорту з Росії та Білорусі;
  • муніципальних послугах і засобах для існування для переміщених осіб;
  • фінансовій торгівлі;
  • наданні ліквідності для малих і середніх підприємств.

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація і денацифікація України". Приблизно о 5.00 збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах по всій країні. Російські війська атакують житлові квартали, дитячі садки та лікарні. РФ застосовує в Україні реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган", завдає авіаударів.

Точна кількість жертв російської агресії наразі невідома. 8 березня ООН повідомляла про 474 убитих та 861 пораненого мирного жителя. Серед загиблих  61 дитина.

Про втрати серед українських військовослужбовців президент України Володимир Зеленський востаннє говорив 25 лютого – протягом першого дня війни, за його інформацією, загинуло 137 військовослужбовців.

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на 9 березня, становлять, зокрема, понад 12 тис. осіб, 317 танків, 49 літаків, 81 вертоліт. Росія офіційно визнала загибель 498 російських військовослужбовців, ще 1597, за твердженнями міністерства оборони РФ станом на 2 березня, дістали поранення.

27 лютого Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН, висунувши вимогу "притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії". Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну, а 3 березня повідомив про початок розслідування.

Через вторгнення РФ в Україну західні країни ввели проти Росії санкції, зокрема персональні проти Путіна. Після введення санкцій у Росії оновилися історичні максимуми падіння курсу рубля щодо євро та долара. Санкційні заходи призвели до обвалу економіки країни-агресора. Санкції мають намір розширювати й надалі.