Кабмін ухвалив постанову про виплати на ремонт житла, яке було пошкоджено через війну

Українці зможуть отримати компенсації за пошкоджене житло через "Дію"
Фото: EPA

Уряд України 21 квітня ухвалив постанову, яка визначає процедуру й умови надання державної допомоги українцям, будинки яких пошкоджено через бойові дії. Отримати її можна з електронною послугою "єВідновлення" у застосунку "Дія", повідомляє сайт Кабміну.

Власники пошкодженого майна зможуть отримати фінансову підтримку для закупівлі будівельних матеріалів і оплати ремонтних робіт. Суму визначить комісія після підрахунку обсягів пошкодження, а відомості про обстеження й суму допомоги занесуть до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, ідеться в повідомленні.

Зараз команди Мінцифри і Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури за підтримки проєкту TAPAS від USAID / UK aid працюють над розробленням послуги. Також ведуть підготовку до впровадження процедури.

Спочатку послугу "єВідновлення" протестують, а також перевірять взаємодію органів місцевого самоврядування з Реєстром пошкодженого та знищеного майна. 

У Telegram прем'єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що сервіс "єВідновлення" працюватиме у "Дії" з 10 травня.

Контекст:

24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим і окупувала частину Донецької й Луганської областей.

23 лютого 2023 року Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7198 "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, викликаних воєнною агресією Російської Федерації".

У застосунок й на портал "Дія" з березня 2022 року надійшло понад 358 тис. повідомлень про пошкоджене та зруйноване майно, ідеться у повідомленні Кабміну.