Кравчук пояснив, за яких умов Україна відмовиться від мінського формату

Кравчук: Якщо ми зайдемо у глухий кут, – значить, треба шукати інший формат
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Перший президент України, глава української делегації в контактній групі Леонід Кравчук запевнив, що намагатиметься досягти успіху в межах мінського переговорного формату.

Україна відмовиться від мінського формату щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, якщо переговори зайдуть у безвихідь. Про це глава української делегації в Мінську, перший президент України Леонід Кравчук заявив у коментарі УНН.

"Я хочу спробувати щось зробити... Якщо це не вдасться і натомість нічого не буде запропоновано, і знову "робіть тільки те, що ми [Росія] хочемо", тоді я і сам скажу, що мінський формат вичерпав себе, адже Україна зробила все, що могла... Якщо ми зайдемо у глухий кут і станемо нездатними вирішити це питання, – значить, потрібно шукати інший формат", – зазначив він.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи в Мінську (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

Донедавна українську делегацію в Мінську очолював другий президент України Кучма. 28 липня Офіс президента повідомив, що Кучма подав у відставку і більше не братиме участі в роботі ТКГ.

30 липня президент України Володимир Зеленський призначив главою делегації Кравчука. Перший президент заявляв, що своєю основною місією на цій посаді вважає завершення війни на Донбасі.