Кримський міст – ціль №1 для ураження – генерал-майор ЗСУ

ЗСУ мають обрізати "основну кишку підтягування резервів" російських окупантів – Кримський міст, зазначив Марченко
Фото: EPA
Кримський міст через Керченську протоку, який з'єднав окупований півострів Крим і Краснодарський край Росії, є ціллю №1 для Збройних сил України (ЗСУ).

Про це в інтерв'ю "Крим.Реалії" (проєкт "Радіо Свобода") заявив генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який у лютому – березні керував обороною Миколаєва.

Марченка запитали, чи буде Кримський міст однією із цілей для ЗСУ після того, як Україна отримає обіцяну країнами Заходу зброю.

"Так, це 100%. Це не секрет ні для їхніх військових, ні для наших військових. Ні для їхніх цивільних, ні для наших цивільних. Це буде ціль №1 для ураження, – відповів генерал-майор. – Це ми як основну кишку підтягування резервів просто маємо обрізати. Щойно обріжеться ця кишка, у них почнеться паніка. І повірте: ті, хто бігав у Сімферополі та Криму з російськими прапорами, вони швидко отримають українські й бігатимуть з українськими. Ну тому що, на жаль, населення там таке".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму. Автомобільний рух ним було відкрито 2018 року, залізничний – 2019-го. Українська влада назвала міст загрозою національній безпеці. Україна та західні країни ввели санкції проти причетних до будівництва мосту фізичних і юридичних осіб.

У квітні 2022 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що ЗСУ можуть завдати удару по Кримському мосту, якщо у них з'явиться така можливість. У Кремлі заяву Данілова назвали "анонсуванням теракту". Радник міністра внутрішніх справ України Віктор Андрусів сказав, що Кримський міст точно буде зруйновано, "питання тільки в тому, коли це станеться".