Кубраков: Говорити про масштабне відновлення і будівництво об'єктів, зруйнованих під час війни, поки не доводиться

Кубраков: Ми ще не розуміємо реальний ступінь руйнувань на прифронтових територіях або тимчасово неконтрольованих
Фото: ДСНС України / Telegram

90% об'єктів, зруйнованих в Україні під час війни проти Росії, можна відбудувати протягом двох років, проте зараз про їх відновлення не йдеться. Про це в опублікованому 13 липня інтерв'ю "РБК-Україна" заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"У мене є відчуття, що все одно більшість проєктів можна виконати до двох років. Є організаційні можливості, можливості нашої галузі та міжнародних партнерів. Без партнерів це точно не буде відбуватися, вони всі теж до цього готуються. Більшість нескладних об'єктів, а таких десь 90% буде, можна зробити за термін до двох років", – сказав міністр.

За його словами, попередньо збитки від війни оцінюють у $95 млрд, проте це ще не остаточна сума.

"Ми ще не розуміємо реальний ступінь руйнувань на прифронтових територіях або тимчасово неконтрольованих. І основна частина руйнувань – це все ж житло, багатоквартирні та приватні будинки. Крім того, це і соціальні об'єкти, лікарні, госпіталі і так далі. На транспортну інфраструктуру припадає, напевно, 30% від загального обсягу збитку, який ми вже маємо… Говорити про якесь масштабне відновлення і будівництво поки не доводиться. Мені здається, зараз питання більше в тому, як нам усім прожити цей період війни з мінімальними втратами для економіки й людей", – наголосив Кубраков.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. 14 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль говорив, що українці через "Дію" подали понад 206 тис. заяв про пошкоджене чи зруйноване житло. "За найменшими підрахунками, пошкоджено 45 млн м&³2; житла. Деякі міста та села майже повністю зруйновані", – зазначив глава Кабміну.

Відновлювати країну влада України має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ, заявляв глава уряду.

4 липня у швейцарському Лугано на конференції з питань відновлення України Зеленський презентував національний план відновлення країни. Його оцінюють у $750 млрд (протягом 10 років). Загальна кількість проєктів – 850.