"Лізуть, як таргани, привозять свіжак". Влада Авдіївки розповіла про атаки окупантів на місто

Окупанти десятки разів за добу обстріляли Авдіївку
Фото: EPA

Сили оборони України ведуть дуже тяжкі бої в районі Авдіївки Донецької області. Про це 13 жовтня повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"Четверту добу тривають бої. Запеклі й справді без перерви. І стрілецькі бої, і артилерійські дуелі. [Окупанти] гатять з усього, що в них є. Активно працює [російська] авіація. В Авдіївці ніч дуже гаряча була", – повідомив Барабаш.

Він додав, що російські війська завдали кількох авіаракетних ударів по самій Авдіївці, сотні разів обстріляли позиції ЗСУ й десятки разів – місто.

"Штурми не припиняються ні вдень, ні вночі – [окупанти] лізуть, як таргани. Учора дуже багато було застосування броньованої техніки, ішли колонами. Дуже багато в них підвозять і техніки, і особового складу, як кажуть, свіжак", – зазначив голова МВА.

За словами Барабаша, окупанти хочуть узяти Авдіївку в оточення і зосередилися на ударах із флангів із півночі та з півдня. Але українські воїни четверту добу "стоять незмінно на своїх позиціях".

Голова МВА додав, що окупанти б'ють не лише по населених пунктах, які опинилися на лінії фронту, а й далі – по тилових. Зокрема, цієї ночі обстрілювали села Очеретинської громади.

"За минулу добу маємо підтверджених: один загиблий, четверо поранених і двоє людей під завалами цивільних, але можна сказати, що люди загинули під завалами, просто фізично ми не бачимо тіл", − заявив Барабаш.

Він повідомив, що на період загострення влада припинила постачання до міста і гуманітарної допомоги, і харчових продуктів.

"Намагаємося тільки забезпечувати евакуацію. Якщо люди мають бажання і хочуть уже їхати, то намагаємося знаходити шпаринки в цих обстрілах. Але в місті в принципі все є – і продукти харчування, і гігієна, і медицина. Є в достатній кількості та з резервом на кілька місяців", − підсумував Барабаш.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

У жовтні окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто. 10 жовтня в Генштабі ЗСУ повідомили про активізацію окупантів на авдіївському напрямку. Російські війська атакували за підтримки бронетехніки, наголосили українські військові. Найінтенсивніші бої зараз відбуваються там і на лимансько-куп'янському напрямку.