Майже всі, хто намагався повернутися до окупованого Сєвєродонецька, зрозуміли, що перезимувати там неможливо – голова військової адміністрації міста

Сєвєродонецьк росіяни захопили після запеклих боїв наприкінці червня
Фото: Сергій Гайдай / Луганська ОДА (ОВА) / Telegram
Окупаційна влада намагається створити картинку "відновлення життя" в Сєвєродонецьку Луганської області. Про це 9 травня розповів в ефірі телемарафону голова військової адміністрації міста Олександр Стрюк, фрагмент відео опубліковано в Telegram Луганської ОВА.

"Прибрати у зруйнованому спорткомплексі й заявити, що "ми відновлюємо спорт", – це більше профанація, ніж дійсність", – зазначив він.

За словами мера, у місті залишається приблизно 8 тис. осіб, ця цифра "плаває". Майже всі люди, котрі спробували повернутися до міста, побували там кілька днів, зрозуміли, що перезимувати в цих умовах неможливо, і поїхали знову. Зокрема, люди шукають порожні дачні будинки на околицях і в прилеглих селах, бо в місті зі зруйнованими комунікаціями вижити в холоди буде неможливо.

Стрюк підкреслив, що ні світла, ні води в Сєвєродонецьку немає. У деяких місцях є "осередки цивілізації" завдяки встановленим генераторам, але загалом місто "залишається в темряві". Не працює і система каналізації у місті немає спеціалістів необхідного рівня для відновлення комунікацій.

Окупанти формують бригади для очищення вулиць, пропонуючи як оплату продукти.

Мер зазначив, що мережі магазинів та логістика зруйновані, продукти для продажу привозять з інших окупованих територій і їх бракує, люди живуть надголодь.

Коли в Сєвєродонецьк приїжджає російське телебачення – населенню роздають продуктові набори, але їх також недостатньо: "На все місто – газелька з якимись пакунками". Привезти гуманітарну допомогу з України наразі неможливо.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На Донбасі окупанти намагаються повністю захопити Луганську область.

25 червня стало відомо, що після інтенсивних боїв Збройні сили України організовано вийшли із Сєвєродонецька й окупанти повністю захопили місто.

Останнє велике місто регіону, Лисичанськ, ЗСУ покинули 3 липня. Під контролем українських військових залишаються два села в Луганській області, говорив голова ОВА Сергій Гайдай 17 липня. 1 серпня він зазначав, що окупувати невелику частину Луганської області росіяни "вже майже місяць не в змозі".