Макрон у розмові із Зеленським підтримав ідею ввести місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Макрон занепокоєний перебуванням російських окупантів на ЗАЕС
Фото: ЕРА
Президент Франції Еммануель Макрон 16 серпня у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським заявив про підтримку ідеї введення місії МАГАТЕ на захоплену російськими окупантами Запорізьку АЕС. Про це повідомив сайт Єлисейського палацу.

"Щодо Запорізької АЕС президент наголосив на своєму занепокоєнні загрозою, яку становлять присутність і дії російських збройних сил та контекст війни з подальшими конфліктами для безпеки і збереження українських ядерних об'єктів, і закликав вивести ці сили. Він висловив свою підтримку пропозиції генерального директора МАГАТЕ якнайшвидше скерувати місію в Україну", – ідеться у релізі.

Як зазначили у пресслужбі Макрона, двоє президентів обговорювали можливості такої місії.

Також вони говорили про експорт продовольства з України – привітали виконання угод про вивезення зерна з Одеси та прилеглих портів, а також вихід першого судна, зафрахтованого ООН, воно доправляє зерно до Африки.

"Франція також і далі підтримує європейські зусилля щодо експорту українського зерна автомобільним та річковим транспортом у межах "маршрутів солідарності". Це дало змогу експортувати 2,8 млн тонн у липні, і темпи й далі прискорюються", – зазначили у Єлисейському палаці.

Зеленський за підсумками розмови з Макроном повідомляв, що інформував співрозмовника про ядерний тероризм Росії на Запорізькій АЕС та ситуацію на фронті.

Контекст:

Запорізька АЕС працює під контролем російських військових із 4 березня, вони призначили військового начальника, із яким професійний персонал атомної станції з управління енергоблоками має погоджувати усі свої дії.

У липні в "Енергоатомі" зазначили, що окупанти завозять на територію ЗАЕС військову техніку, зокрема ракетні комплекси, із яких обстрілюють міста на іншому березі Дніпра. 21 липня "Енергоатом" повідомив, що окупанти розмістили техніку, зброю та боєприпаси у машинному залі енергоблока ЗАЕС.

На початку серпня окупанти почали регулярно обстрілювати Запорізьку АЕС. Після ударів на ЗАЕС від'єднали від енергосистеми та перевели у резерв 4-й енергоблок.

За оцінкою глави Державного агентства України з управління зоною відчуження Євгена Крамаренка, у разі аварії на ЗАЕС зона радіаційного ураження становитиме приблизно 30 тис. км&³2;, і "фактично ми розуміємо, що Запорізька область буде втрачена". Площа потенційно забрудненої території у разі аварії може сягнути 2 млн км&³2;, заявив він 15 серпня.