Мама азовця Калини про умови утримання командирів гарнізону Маріуполя в Туреччині: Перебувають в одному будинку, але в різних кімнатах. На прогулянку – під охороною. Це в'язниця, але в хороших умовах

Лідія Паламар розповіла, що із сином Святославом підтримує телефонний зв'язок
Фото: president.gov.ua
Командири гарнізону Маріуполя Донецької області, яких у межах обміну у вересні минулого року вивезли з Росії до Туреччини, "в усьому обмежені" – "завжди є охорона".

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 25 травня, розповіла Лідія Паламар – мати заступника командира бригади "Азов" Святослава Паламаря (позивний Калина).

Вона розповіла, що із сином підтримує телефонний зв'язок.

"Є два дзвінки, якими вони можуть користуватися, два номери телефону. Тобто, до жінки і до мами з батьком, – повідомила Лідія Паламар. – Якщо, наприклад, є субота, неділя, переважно вихідні. Тому що їх виводять на прогулянку. Я так розумію, що йому там просто комфортно поговорити з родиною. Тоді він дзвонить".

За словами жінки, командирів гарнізону Маріуполя обміняли, "але ж вони є в полоні" – їм "не дали свободи".

"Коли, наприклад, я питаю: сину, як ти?.. Мамо, давай будемо казати: ми обмежені у всьому. Це є полон. Обміняти – обміняли, але надати – нам не надали. Надати всі умови, які зараз були б. [Колишнього нардепа, лідера забороненої в Україні партії ОПЗЖ Віктора] Медведчука обміняли – він на свободі… Він веде політичну антиукраїнську пропаганду, він там бізнесом займається, а ми в усьому обмежені. У всьому обмежені. Ми всі розуміємо, що це є тюрьма, але в хороших умовах", – передала Лідія Паламар слова Калини.

Вона зазначила, що Святослав "багато читає", іноді "виводять їх на прогулянку".

"Офіційно під охороною, вони не можуть вільно вийти. Завжди є охорона. І вони перебувають в одному будинку, але в різних кімнатах. Але ті кімнати достойні, де вони можуть приділити собі... Але вони сходяться разом, їх харчують. Я кажу, дотримані всі Женевські конвенції. І лікарі теж. Якщо щось треба, то вони викликають лікаря і викликають якогось перекладача, щоб з турецької мови перекласти", – наголосила Лідія Паламар.

Вона додала, що командирів гарнізону Маріуполя "дуже часто" відвідують з українського міністерства дипломати.

Лідія Паламар також розповіла про заклик сина до влади України, щоб ті сприяли поверненню захисників додому.

Контекст:

Бійці "Азову" та інших українських підрозділів захищали Маріуполь до травня 2022 року, навіть у повному оточенні на заводі "Азовсталь".

Генеральний штаб ЗСУ повідомив пізно ввечері 16 травня, що з "Азовсталі" евакуювали 264 українських військовослужбовців, зокрема 53 тяжкопоранених. У ніч проти 17 травня президент України Володимир Зеленський заявив про початок операції з порятунку захисників Маріуполя. У червні він уточнив, що російські окупанти утримують у полоні понад 2,5 тис. захисників "Азовсталі".

Частину захисників, які потрапили в полон, вже повернули під час низки обмінів полоненими. Зокрема, 21 вересня Україна та Росія провели наймасштабніший на той момент обмін полоненими. З полону звільнили 215 військовослужбовців, які захищали Україну. Росії передали 55 російських військових і підозрюваного в держзраді, вже колишнього нардепа Медведчука.

Командирів маріупольського гарнізону обміняли в Анкарі. Згідно з домовленостями, вони залишаються в Туреччині до кінця війни і перебувають там під протекторатом президента країни Реджепа Ердогана, заявляв Зеленський. За словами голови військової розвідки України Кирила Буданова, вони живуть "у приватному будинку в комфортних умовах".