Мери Сум та Білопілля рекомендували жителям тимчасово покинути міста на вихідні. В ОВА назвали заяви провокаціями

Військові РФ регулярно обстрілюють Сумську область із російської території
Фото: ДПСУ | Держприкордонслужба / Telegram
Голова Сумської обласної військової адміністрації (ОВА) Дмитро Живицький закликав жителів регіону у вихідні "зберігати спокій", запевнивши, що причин для зайвих хвилювань немає.

Про це Живицький написав у Facebook 16 липня, відреагувавши на звернення мерів Сум та Білопілля (Олександра Лисенка і Юрія Зарка) до жителів міст подбати про свою безпеку 16-го і 17 липня.

Зокрема, Лисенко у відеозверненні, опублікованому 15 липня у Facebook, рекомендував жителям Сум уникати великих скупчень людей, а також не ігнорувати повітряну тривогу.

"За можливості провести [вихідні дні] за містом. Якщо у когось є таке бажання та можливості", – сказав мер.

Зарко 16 липня анонсував у Facebook "непрості вихідні" для жителів Білопілля.

"Я порадив би тим, у кого є така можливість, виїхати на пару днів до родичів у села, подалі від кордону хоча б на 40 км. У першу чергу це стосується тих, у кого є малі діти", – наголосив міський голова.

Живицький, коментуючи заяви мерів, закликав не реагувати "на провокаційні заяви деяких посадовців, які не мають обґрунтованих причин".

"Прикордоння Сумщини обстрілюється з усіх видів артилерії фашистів. Дійсно, будьте пильним і обережними у 20-кілометровій зоні від кордону. Причин для зайвих хвилювань цими вихідними немає... Дотримуйтеся заходів безпеки та правил при повітряних тривогах, – написав Живицький. – Війна, на жаль, у країні триває. Загроза ракетних обстрілів із першого дня війни як була, так і є. Але це не привід панікувати та виїжджати з міст".

Живицький повідомив, що 16 липня (станом на 22.00) російські окупанти обстріляли сім територіальних громад Сумської області, зокрема три населені пункти Білопільської громади.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На початку квітня північні регіони України, зокрема Сумську область, звільнили від російських окупантів, але військові РФ регулярно обстрілюють регіон із російської території.