"Ми їх усюди дістанемо". Зеленський заявив, що розміщення Чорноморського флоту на окупованій території Грузії не допоможе Росії його зберегти

Зеленський: Зараз ілюзії тануть
Фото: Володимир Зеленський / Facebook

Завдяки діям України країна-агресор Росія втратила контроль над Чорним морем. Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час звернення за допомогою відеозв'язку до учасників другого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи, який триває у Празі.

"Для багатьох у світі Крим був аргументом, що повна деокупація нашої території нібито недосяжна. Російський контроль над Чорним морем і наявність флоту окупанта створювали ілюзію, що домінування РФ у Чорному морі нібито нездоланне... Але зараз ілюзії тануть. Я просто нагадую наші результати. Російський військовий флот більше не здатен оперувати в західній частині Чорного моря та поступово тікає з Криму. І це історичне досягнення", – наголосив Зеленський.

За його словами, наміри розмістити Чорноморський флот на окупованій території Грузії не допоможуть країні-агресорові зберегти його.

"Нещодавно російський керівник був змушений заявити про створення нової бази Чорноморського флоту. Вірніше, для його залишків на окупованій території Грузії. Тобто в південно-східній частині моря – максимально далеко від українських ракет і морських дронів. Але ми їх усюди дістанемо", – резюмував глава держави.

Контекст:

"Глава" окупаційної адміністрації Абхазії Аслан Бжанія заявив в інтерв'ю, опублікованому 5 жовтня, що найближчим часом в Очамчирському районі буде пункт постійного базування військово-морського флоту РФ. Він дав інтерв'ю наступного дня після зустрічі з президентом країни-окупанта РФ Володимиром Путіним.

Як пише Reuters, коли 2009 року почалися розмови про російську базу в Очамчирі, у НАТО висловлювали стурбованість. Журналісти припускають, що зараз такий крок може вказувати на те, що Росія шукає альтернативу Севастополю після атак України (поки окупантам доводиться виводити свої кораблі в Новоросійськ), а також розширює свою військову присутність уздовж узбережжя Чорного моря в бік Туреччини.

Абхазія, як і Південна Осетія, згідно з грузинським законодавством, – окуповані Російською Федерацією території. Регіони проголосили "незалежність" від Тбілісі на початку 90-х років. У 2000-х роках незалежність Абхазії та Південної Осетії визнало чотири країни: Росія, Нікарагуа, Венесуела й Науру.