"Ми вдома і захищаємо свої сім'ї". В ефірі українського телеканала вийшов текст про нібито капітуляцію Зеленського, президент спростував

Зеленський: Ніякої зброї ми складати не збираємося  до нашої перемоги
Фото: president.gov.ua
Російські хакери зламали рухомий рядок в ефірі телеканала "Україна 24" і запустили фейкове повідомлення президента України Володимира Зеленського про нібито "капітуляцію". Про це йдеться у Telegram ЗМІ 16 березня.

"Це фейк! Друзі, ми неодноразово про це попереджали. Ніхто здаватися не збирається. Тим паче в умовах, коли армія РФ зазнає поразок у боях з українською армією!" – зазначено в повідомленні.

Крім рядка в ефірі телеканала, повідомлення про нібито "капітуляцію" було опубліковано також на сайті "Україна 24". Зараз його вже немає. Як і немає в ефірі телеканала відповідного рухомого рядка.

Скріншот: u24.ua

Зеленський відреагував на інцидент, опублікувавши відеозвернення в Telegram.

"Щодо останньої дитячої провокації… Я можу запропонувати скласти зброю лише військовим РФ і повертатися додому. Ми вже вдома, ми захищаємо свою землю, своїх дітей, свої сім'ї. Так що ніякої зброї ми складати не збираємося – до нашої перемоги", – сказав президент України.

Це не перший фейк про президента, який запускають окупанти після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого. Зокрема, 26 лютого Зеленський спростовував повідомлення про те, що він нібито повідомляє про складання зброї.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Українська влада раніше попереджала, що російські окупанти планують запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію проти українського населення. Про це, зокрема, повідомив міністр оборони Олексій Резніков 1 березня.

"Спочатку вони планують влаштувати перебої зв'язку. Після цього будуть масово вкинуті фейкові повідомлення про те, що українське військово-політичне керівництво нібито погодилося на капітуляцію. На "підтвердження" цього фейку поширюватимуться начебто підписані "документи", а також змонтовані фейкові відеоролики. Це брехня. Не дочекаються! Жодної капітуляції не буде! Тільки перемога!" – наголосив він.

На початку березня в Україні зламали деякі сайти регіональних органів влади та місцевого самоврядування і поширили на них неправдиві заяви нібито про "капітуляцію та підписання мирного договору з РФ", повідомляли у СБУ.