"Мінуснули $250 млн у росіян". ЗСУ знищили новітню російську РЛС "Яструб". Відео

Двома ракетами з HIMARS сили оборони України знищили російську контрбатарейну РЛС вартістю $250 млн
Фото: EPA (ілюстративне)

Ракетна артилерія ЗСУ знищила новий російський протибатарейний комплекс 1К148 "Яструб-АВ". Про це 2 січня у Facebook повідомило командування Сил спеціальних операцій ЗСУ, показавши відео бойової роботи.

"Під час ведення розвідки на південному напрямку екіпаж БПАК 73-го морського центру ССО виявив комплекс артилерійської розвідки 1К148 "Яструб-АВ", – ідеться в повідомленні.

Зазначено, що оператори ССО разом із дружнім підрозділом сил оборони 140-м ОРБ скоригували по ворожій цілі вогонь HIMARS. Унаслідок вогневого ураження комплекс "Яструб-АВ" противника знищено".

Знищення техніки підтвердили в Telegram сили оборони півдня України.

"Сили оборони півдня України мінуснули $250 млн у росіян. Взяли, так би мовити, "натурою" – на Херсонщині влучно знищено контрбатарейну РЛС "Яструб-АВ". Тільки вранці мінубивств Росії заявило про передачу її у війська. Ми не стали гаяти часу", – наголосили українські військові.

Український портал "Мілітарний", який спеціалізується на військовій тематиці, зазначає, що протибатарейну систему окупантів було знищено двома ракетами GMLRS.

Видання наголошує, що міноборони країни-окупанта РФ лише кілька днів тому передало "Яструб-АВ" в окупаційні війська. Випробування техніки було завершено за два місяці до початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну.

Радіолокаційний комплекс може автоматично відстежувати траєкторії снарядів, визначаючи точні координати артилерійських позицій.

Російське пропагандистське "РИА Новости" з посиланням на міністерство оборони РФ лише 2 січня повідомило, що окупанти, які воюють в Україні, отримали систему "Яструб-АВ".

Український військовий експерт Олександр Коваленко написав у Telegram, що 1К148 "Яструб-АВ" у російські війська почали постачати лише у другій половині 2023 року. Його випробування було завершено на початку 2022 року. Тоді його продемонстрували на тематичному форумі "Армія 2022".

Контекст:

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 2 січня, становлять приблизно 360 820 військових убитими (+810 за останню добу), 11 100 бойових броньованих машин (+13), 5990 танків (+7), 8531 артсистему (+49), 329 літаків, 324 гелікоптери й тисячі одиниць іншої техніки. Водночас у ЗСУ зазначали, що втрати окупантів можуть бути значно вищими за офіційні цифри.