Мішель під час візиту до Києва заявив, що нинішніх санкцій проти РФ недостатньо. Зеленський висловив надію на нафтове ембарго

Мішель зустрівся із Зеленським у Києві
Фото: president.gov.ua
Санкцій, введених проти Росії за агресію щодо України, недостатньо, тому Євросоюз постійно працює над посиленням санкційного тиску на РФ. Про це під час брифінгу в Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським заявив голова Європейської ради Шарль Мішель.

Трансляцію брифінгу вели на сторінці Офісу президента України у Facebook.

"Ми маємо чинити тиск на кремлівський режим. Ми ухвалили рішення про багато конкретних заходів. Цього недостатньо, тому ми постійно працюємо, щоб збільшити тиск. Сьогодні в нас була можливість заглибитися в деталі та визначити додаткові елементи, щоб ми могли покласти пропозиції на стіл Європейської ради й мати можливість підтримувати максимальний тиск на Росію", сказав він.

Зеленський на цій самій пресконференції зазначив, що Україна закликає ввести повне ембарго на російські нафту й газ. Заборона на постачання нафти, за його словами, має увійти до шостого пакету санкцій ЄС.

"Мені здається, що країни ЄС готові ввести ембарго на нафту", наголосив він.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Захід ввів проти РФ кілька пакетів санкцій, а також став масово відмовлятися від російських нафти й газу та шукати їм альтернативу.

США ввели ембарго на імпорт російських енергоресурсів, Великобританія до кінця 2022 року має намір відмовитися від постачання російських нафти й газу. Австралія оголосила заборону імпорту російських енергоносіїв із 25 квітня.

Європейський союз поки що тільки розробив план, щоб швидко позбутися залежності від російських енергоресурсів. 6 квітня Мішель заявив, що Євросоюз рано чи пізно введе обмеження на постачання російських нафти й газу. Водночас Австрія та Угорщина заявили, що не підтримають ембарго ЄС на російський газ. 

Після того, як російська армія вийшла з Київської області і стало відомо про звірства окупантів проти мирних жителів України, Європарламент закликав ЄС негайно ввести ембарго на російські нафту, газ, вугілля та виключити РФ із G20.

8 квітня Євросоюз ввів п'ятий пакет санкцій проти Росії. До нього входить ембарго на постачання вугілля та інших видів твердого викопного палива з РФ, але не газу й нафти.

Зеленський вважає, що будь-які санкції проти РФ, які не зачіпають нафти, "будуть сприйняті в Москві з посмішкою".

17 квітня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що шостий пакет санкцій проти Росії через війну в Україні передбачатиме подальші обмеження проти російського банківського сектору. Також у новий пакет увійдуть обмеження проти енергетичного сектору РФ.