Містяни нікому не потрібні, їм відведена функція рабів і живого щита – радник мера Маріуполя

Містянам, які залишилися в Маріуполі, російські окупанти не пропонують жодних компенсацій за зруйноване житло  лише знесення і часткову допомогу будматеріалами
Фото: Маріупольська міська рада / Telegram
У Маріуполі Донецької області російські окупанти та колаборанти з 1 червня обмежили видавання гуманітарної допомоги, натомість крадуть її та продають. А випадки мародерства з боку окупантів фіксують не лише під час розбору завалів, але й у вцілілих будинках. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко у Telegram 13 червня.

За даними Андрющенка, окупаційна влада офіційно попередила, що з 1 червня гуманітарку в місті видаватимуть лише фактично непрацездатним. Він додав, що окупанти разом із колаборантами розпочали торгівлю гуманітаркою. Схему "обкатали" у селищі Урзуф під Маріуполем, а тепер налагодили і в місті.

"Крадуть гуманітарку, що заходить від росіян, і потім реалізують через мережу підприємців. Реалізація йде через "своїх" торговців, яких попереджено, що у разі незгоди "поїдуть на підвал",  повідомив він.

Радник мера пише, що працівники МНС Росії продовжують мародерство та крадіжки вже й у вцілілих будинках, а не лише у зруйнованих.

"Маріупольці повідомляють, що дивним чином усі російські пенсіонери розраховуються виключно гривнею (іноді ще доларами та євро) і майже ніколи – рублями. Звідки у них гривня та валюта, зрозуміло: з домівок та квартир маріупольців", – заявив він.

Андрющенко стверджує, що все зруйноване житло планують знести до 1 вересня. За його даними, будівництво першого гуртожитку "живого щита" закінчать не раніше середини липня, воно розраховане на 2 тис. осіб. "Усі інші – виживайте як хочете", – зазначає він.

Жодних компенсацій за зруйноване житло, за даними радника мера, не передбачено, не кажучи вже про відновлення пошкодженого – лише знесення та часткова допомога будматеріалами.

"Крок за кроком Росія та окупаційна влада починають озвучувати справжні плани в Маріуполі. Городяни нікому не потрібні, їм відведено функцію сучасних рабів і живого щита", – констатував Андрющенко.

Контекст:

Російські війська оточили Маріуполь у перші дні повномасштабного вторгнення, яке розпочалося 24 лютого. Окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби й обстрілювати. Повністю під контроль окупантів Маріуполь перейшов після 20 травня, коли завершилася евакуація українських захисників із території комбінату "Азовсталь". За різними оцінками, під час боїв за Маріуполь загинуло від 20 до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

3 червня мер Маріуполя Вадим Бойченко розповів, що у місті пошкоджено 95% багатоповерхівок, із них 50% (1300 багатоповерхових будівель) знищено повністю. У місті, за його словами, лишилося майже 100 тис. людей.

4 червня Андрющенко повідомив, що окупанти почали зносити пошкоджені обстрілами будинки без розбору завалів. У такий спосіб росіяни не витрачають часу на пошук загиблих у зруйнованих будинках і знищують докази своїх воєнних злочинів.

12 червня Андрющенко написав, що окупанти оголосили жителям Маріуполя Донецької області про відсутність опалення наступної зими у місті. Натомість у Маріуполі будуть встановлені намети обігріву. Радник мера засумнівався у можливості обігріти в такий спосіб 130 тис. містян, які залишилися в Маріуполі.