"М'ясо. Найстрашніше, що я бачив у своєму житті". РосЗМІ знайшли свідків розгрому батальйону окупантів ударом із HIMARS

У розбитій на території України колоні чуваського батальйону були автомобілі КамАЗ і УАЗ, повідомили очевидці
Фото: Головне управління розвідки МО України / Telegram (ілюстративне)

Кілька окупантів, які вижили після українського удару з HIMARS по колоні 1-го батальйону 1251-го мотострілецького полку ЗС РФ, підтвердили розгром підрозділу й великі втрати. Про це 1 листопада пише "Idel.Реалии" (проєкт "Радио Свобода").

Як заявили в "Idel.Реалии", виданню вдалося підтвердити інформацію про обстріл батальйону мобілізованих із Чувашії, зв'язавшись із кількома військовослужбовцями, уродженцями республіки, яких мобілізували на війну торік восени.

Військові, ідеться в матеріалі, підтвердили інформацію про обстріл 29 жовтня, показавши відеозаписи з місця подій. Один зі співрозмовників видання уточнив, що батальйон зазнав втрат на запорізькому напрямку.

На одному з досі не опублікованих у вільному доступі відео (є в розпорядженні редакції "Idel.Реалии") видно чорні поліетиленові мішки, підписані прізвищами й іменами загиблих військових, і частини тіл загиблих росіян. На запитання кореспондента "Idel.Реалии" про те, що саме зображено на відео, російський військовий відповів: "Страшні кадри, не публікуйте їх".

"М'ясо... Тут найстрашніше вчора було, що я коли-небудь бачив у своєму житті!" – каже російський військовий на іншому відео, яке було викладено в соцмережі вдень 31 жовтня.

Автор цього ролика, про який ідеться в розслідуванні "Idel.Реали", іде дорогою з іншими військовими і знімає спалену вщент російську військову техніку на телефон: "КамАЗ із людьми був. Цілий КамАЗ із людьми, бл...дь", – додає окупант.

Ще один військовослужбовець, який підтвердив інформацію про обстріл, також є уродженцем Чувашії, але служить на іншому напрямку. Новини про обстріл, за його словами, він зміг одержати від знайомих окупантів-співвітчизників, із якими тримає зв'язок через соцмережі.

Telegram-канал "Сердитая Чувашия" з посиланням на власні джерела публікував інформацію про те, що 29 жовтня під час підготовки до переїзду 1-й батальйон 1251-го мотострілецького полку ЗС РФ потрапив під обстріл ракетами HIMARS.

Зазначали, що в цьому полку служать жителі Чувашії, а командує полком уродженець республіки Владислав Матузас (якийсь час його вважали ліквідованим, але, за даними "Idel.Реалии", 1 листопада в соцмережах він спростував свою загибель).

Автори каналу "Сердитая Чувашия" зазначали, що дані про загиблих надходять суперечливі: різні джерела називали цифри від 19 до 120 ліквідованих окупантів. Один зі співрозмовників "Idel.Реалии" заявив, що йому відомо про 47 загиблих російських військовослужбовців унаслідок удару.

Контекст:

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 2 листопада: приблизно 302 420 військових убитими, 9877 бойових броньованих машин, 5241 танк, 7292 артсистеми, 322 літаки, 324 вертольоти й тисячі одиниць іншої техніки. Водночас у ЗСУ зазначали, що втрати окупантів можуть бути значно вищими за офіційні цифри.