"Може призвести до серйозної реакції Росії". Пентагон відмовив Польщі в постачанні літаків Україні

У Пентагоні вважають, що постачання винищувачів Україні не надто розширить її можливості за високого ризику погіршення відносин НАТО з Росією
Фото: Szymon Rutkowski / wikimedia.org (ілюстративне)
Глава Пентагону Ллойд Остін повідомив міністру оборони Польщі Маріушу Блащаку, що США не підтримують пропозиції передати Україні польські МіГ-29 і не мають наміру брати участь у такій операції. Про це заявив на брифінгу 9 березня представник міноборони США Джон Кірбі.

"Ми не підтримуємо наразі ідеї передання додаткових винищувачів українським Повітряним силам і також не хочемо, щоб ці літаки опинилися під нашою опікою", – сказав він, коментуючи ідею, згідно з якою США мали взяти на себе доправлення польських літаків до України.

Пояснюючи причини цього рішення, Кірбі заявив, що передання літаків МіГ-29 Україні не зможе принципово змінити боєздатність її Повітряних сил і не принесе великої користі.

Як вважають у Пентагоні, ефективнішим буде передання Україні інших озброєнь, яких вона "найбільше потребує", зокрема засобів протиповітряної оборони. Кірбі пообіцяв, що США та інші країни й далі постачатимуть Україні зброю, яку, як бачать у Пентагоні, "використовують дуже ефективно".

"І зрештою, розвідка вважає, що передання МіГ-29 Україні можуть помилково сприйняти як ескалацію і це може призвести до серйозної реакції Росії, котра може підвищити ймовірність військової ескалації з НАТО. Тому ми також оцінюємо передання МіГ-29 Україні як надзвичайно ризиковане (high risk)", – сказав речник Пентагону.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

28 лютого представник ЄС із питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель уперше заявив, що Європейський союз готовий надати Україні не лише зброю, а й бойові літаки. Ішлося про винищувачі, якими вже вміють керувати українські пілоти.

Того самого дня Сухопутні війська ЗСУ повідомили, що Болгарія, Польща та Словаччина передають Україні 56 винищувачів МіГ-29 та 14 штурмовиків Су-25.

Проте реалізація цієї ідеї затягнулася. 6 березня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що країни НАТО дістали "зелене світло" на доправлення винищувачів в Україну. 8 березня влада Польщі повідомила, що згодна передати винищувачі на базу США і НАТО в Німеччині для подальшого їх транспортування в Україну. Польща закликала інші країни НАТО наслідувати її приклад.

Однак у Пентагоні вирішили, що такий спосіб передання літаків є необґрунтованим, і зазначили, що він викликає серйозне занепокоєння в усього Альянсу.

Президент України Володимир Зеленський закликав Захід створити безпольотну зону над Україною або, як альтернативу, якнайшвидше надати винищувачі, щоб захистити жителів України.

Прохання про створення безпольотної зони НАТО відхилив 4 березня, оскільки Альянс "не є частиною конфлікту" з Росією.

5 березня президент Росії Володимир Путін пригрозив, що розглядатиме держави, які вирішать закрити небо над Україною, як "учасників воєнного конфлікту".