МЗС України: Спецтрибунал для Росії підтримує уже 30 країн

Завданням групи є напрацювання юридичних шляхів створення трибуналу для Росії, зазначив Кулеба
Фото: EPA
Створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України підтримує вже 30 країн.

Про це сьогодні, 6 березня, в ефірі національного телемарафону повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба. Відеозапис опублікували на YouTube-каналі "Факти ICTV".

"Я радий повідомити, що країн уже 30. Доєдналася сьогодні Греція до цієї групи. На вихідних було 29 країн. Я тоді сказав, що я не сумніваюся, що до наступної зустрічі цієї групи буде ще більше учасників, і ми вже бачимо, що це почало відбуватися", – сказав Кулеба.

За його словами, приєднання до такої групи означає згоду на те, що необхідно "створити окремий спецтрибунал для переслідування Росії за злочин агресії" проти України.

"Її завданням [є] напрацювання юридичних шляхів створення трибуналу та вирішення юридичних питань, насамперед імунітету [президента РФ Володимира] Путіна та його найближчого оточення, щоб їх можна було притягнути до відповідальності", – зазначив Кулеба.

Контекст:

Україна наполягає на створенні спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України, оскільки Міжнародний кримінальний суд та інші такі інституції на цьому етапі не можуть розглядати справи щодо таких злочинів.

В основу майбутнього спецтрибуналу Україна запропонувала покласти п'ять параметрів, один з яких – визначити, що статус підсудного, включно зі статусом глави держави, не звільнятиме його від індивідуальної кримінальної відповідальності.

Необхідність створення спецтрибуналу для Росії уже підтримала низка європейських і міжнародних інституцій, зокрема Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО та ОБСЄ, а також окремі країни.

2 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що міжнародний центр із розслідування злочину агресії РФ проти України працюватиме в Гаазі. У ньому братимуть участь європейське агентство Євроюст, Україна, Нідерланди та партнери з Об'єднаної слідчої групи, яка розслідувала катастрофу рейсу МН17.

На початку березня у Львові відбулася конференція United for Justice – "Об'єднані заради справедливості", або, як називає її генпрокурор Андрій Костін, "юридичний "Рамштайн". За словами Кулеби, друге засідання коаліції, яка працює над майбутнім спецтрибуналом, відбудеться 21–22 березня у Страсбурзі.