На Донбасі діють ДРГ із найманців ПВК "Ліга", які перевдягаються у форму ЗСУ й розмовляють українською – Гайдай

За допомогою ДРГ росіяни шукають слабкі місця в обороні ЗСУ, зазначив Гайдай
Фото: Сергей Гайдай / Instagram
Росіяни стали відправляти як диверсійно-розвідувальні групи на Донбас добре підготовлених найманців приватної військової компанії "Ліга". Про це в ефірі телемарафону розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, фрагмент відео опубліковано в його Telegram 13 липня.

"ДРГ посилили не лише кількістю, а й якістю. Якщо раніше вони відправляли якусь звичайну армійську розвідку, вагнерівців, то зараз уже відправляють і еліту. Еліта в них – це "Ліга", – сказав голова ОВА.

Гайдай заявив, що до лав ПВК "Вагнер" зараз у РФ набирають "кращих із гірших", а найманців "Ліги" назвав "дуже підготовленими військовими, із якими потрібно бути насторожі".

"Вони перевдягнені в українську військову форму й намагаються зайти на якийсь блокпост – навіть не просто на передовій діють", – сказав Гайдай.

На уточнювальне запитання, чи можуть лігівці намагатися вивчити українську мову, голова ОВА відповів: "Я вам скажу більше – навіть говорять українською".

За словами Гайдая, ситуація на фронті зараз відносно стабільна, бо росіяни зазнали "величезних втрат" в особовому складі та техніці, поки штурмували територію від Рубіжного до Лисичанська.

Гайдай сказав, що після того, як українські сили почали активно бити по складах боєприпасів росіян у тилу, армія РФ поки що не концентрує великої кількості техніки, щоб іти в наступ найближчим часом. За його словами, боєкомплекту в росіян однаково досить, але набагато менше, ніж було, і розірвано логістику. На тлі цього зараз вони намагаються "зондувати" складні для ЗСУ місця, де їм удалося б прорвати оборону українських сил. Для цього туди й відправляють ДРГ, але, за словами Гайдая, усі вони там гинуть.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

2018 року координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук повідомляв, що на базі ПВК "Вагнер" виникло нове незаконне збройне формування "Ліга". Командиром його основного бойового підрозділу "Ліга ветеранів" став засновник ПВК "Вагнер" Дмитро Уткін (позивний Вагнер).

На початку березня Генштаб ЗСУ повідомляв, що з метою посилення угруповання військ на київському напрямку окупанти планують перекинути до тисячі бойовиків зі складу приватної військової компанії "Ліга", (колишня ПВК "Вагнер").