На морських дронах Sea Baby – найкращий зв'язок у світі – СБУ

У СБУ розповіли про дрони Sea Baby
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Для дронів Sea Baby, якими Служба безпеки України атакувала Кримський міст, систему зв'язку розробили українські фахівці. Про це заявив керівник одного з управлінь військової контррозвідки, офіцер із псевдонімом Хантер у документальному фільмі "СБУ. Спецоперації перемоги", який опублікував канал "1+1" 24 листопада.

"Ми змогли долучити до нашої команди волонтерів, які допомогли нам влаштувати на наших "Морських малюках" найкращий зв'язок у світі, тому що покладатися на вироби [засновника американської компанії SpaceX] Ілона Маска ми не могли", – сказав він.

За словами офіцера, СБУ постійно контактує із західними партнерами, і коли вони побачили електронну "начинку" дронів, то були вражені.

"Вони нам кажуть що вони в нас вчаться, причому це  топові наші колеги західного світу. Це працює наша команда, і це є саме креативний підхід Служби безпеки України й усіх небайдужих хто до цього доєднався. Використовуються виключно наші сили, і ми створили цей продукт", – розповів голова СБУ Василь Малюк.

Усередині дронів усе розписано написами "За кожну зруйновану оселю", "За кожну розлучену родину", "За кожного загиблого українця" тощо, розповів один із військовослужбовців СБУ. 

Контекст:

Sea Baby – результат багатомісячних розроблень, які почали одразу після повномасштабного вторгнення країни-агресора, розповідав Малюк. "Це унікальний винахід СБУ. Жодна із приватних компаній не бере участі. Нещодавно за допомогою цих безпілотників ми успішно уразили Кримський міст, великий десантний корабель "Оленегорский горняк" і танкер SIG", – сказав він.

За останній рік на Кримському мосту двічі сталися вибухи. Уперше – 8 жовтня 2022 року. Було пошкоджено залізничне полотно мосту і зруйновано кілька прольотів його автомобільної частини. Другий вибух стався 17 липня. Повідомляли про загибель сімейної пари з Бєлгородської області, яка на момент вибуху їхала мостом. Унаслідок події було серйозно пошкоджено два прольоти мосту.

8 липня 2023 року Міноборони України визнало, що першого удару по Кримському мосту завдала Україна, "щоб зламати росіянам логістику". Джерела видання "ГОРДОН" у СБУ поінформували, що друга атака на Кримський міст була спецоперацією Військово-морських сил ЗСУ і Служби безпеки України. 26 липня Малюк підтвердив, що підрив Кримського мосту був операцією української спецслужби.