У Запорізькій області на касетному боєприпасі підірвався місцевий житель

Окупанти й далі обстрілюють Україну касетними снарядами
Фото: Оперативне командування "Південь" / Operational Command "South" / Facebook (архів)
50-річний житель села Таврійське в Запорізькій області 6 липня підірвався на касетному боєприпасі від ракети "Ураган", який залишився після обстрілу російськими окупантами.

Він дістав травми, його госпіталізували, повідомили в Запорізькій обласній військовій адміністрації.

"У черговий раз наголошуємо: категорично не можна торкатися або брати в руки підозрілі предмети, тим більше ті, що лишилися після ворожої атаки. Це становить реальну загрозу вашому життю та здоров’ю", – нагадали в повідомленні.

У разі виявлення таких предметів потрібно негайно викликати рятувальників ДСНС, додали в адміністрації.

Касетні снаряди небезпечні, зокрема, тим, що, вибухаючи, розкидають некеровані дрібнокаліберні бомби, які можуть самовільно здетонувати через десятки годин. Підходити до них смертельно небезпечно.

Контекст:

Конвенція ООН із касетних боєприпасів, яка набула чинності 2010 року, забороняє використання касетних боєприпасів. Росія, як і США та Китай, не є учасником договору.

Росія, як писали ЗМІ, скидала такі бомби на міста в Сирії, хоча й заперечувала їх застосування.

Із початку вторгнення зафіксовано використання Росією таких боєприпасів у Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській та Донецькій областях.

У травні СБУ перехопила розмову російського окупанта, який підтвердив використання в Україні фосфорних та касетних засобів ураження.

Використання Росією касетних бомб в Україні підтверджували міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch.