Начальник Штабу оборони Великобританії таємно приїхав до України та зустрівся із Залужним

Радакін не анонсував свій візит до Києва
Фото: Chief of the Defence Staff / Twitter

Начальник Штабу оборони Великобританії Тоні Радакін відвідав Україну та зустрівся з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Про це 7 липня він повідомив у Twitter.

"Мій 48-годинний візит дав мені можливість краще зрозуміти оперативну перспективу та обговорити, як Великобританія може і надалі підтримувати Україну і як ми можемо допомогти іншим міжнародним партнерам і союзникам підтримувати Збройні сили України у наступні тижні та місяці", – написав він.

Радакін також вказав на мужність, стійкість і винахідливість ЗСУ у протистоянні "незаконній та варварській агресії" Росії.

Візиту Радакіна до Києва не анонсували. Генштаб ЗСУ, Міноборони України та Залужний поки що не розкривали деталей його перебування в Україні. До особистої зустрічі британський начштабу і Залужний провели низку телефонних розмов.

Крім того, Радакін публічно висловлював упевненість, що Росія ніколи не зможе взяти під свій контроль Україну.

Контекст:

Великобританія у відповідь на російську агресію активно надає Україні військову та гуманітарну допомогу, а також вводить санкції проти РФ та Білорусі. Наприклад, 16 червня Великобританія оголосила, що передасть в Україну понад 20 самохідних артилерійських установок M109.

30 червня на той момент ще чинний прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон повідомив, що країна надасть Україні військову допомогу ще на £1 млрд. Загалом Великобританія станом на кінець червня виділила Україні вже £3,8 млрд.

За два дні до відставки, 5 липня, Джонсон у розмові з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв 10 САУ та дрони-камікадзе. Український лідер 7 липня висловив упевненість, що політика Великобританії щодо України після відставки Джонсона не зміниться.