Над Києвом виявили шість ворожих повітряних куль, по них працювала ППО – КМВА

У КМВА пояснили, що ППО збила більшість куль
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

15 лютого в небі над Києвом виявили шість повітряних куль російських окупантів, українські засоби протиповітряної оборони збили більшість із них. Про це поінформувала в Telegram Київська міська військова адміністрація (КМВА).

"У повітряному просторі Києва було виявлено близько шести ворожих повітряних цілей. За інформацією, яка уточнюється, це були повітряні кулі, які переміщуються в просторі під дією вітру. [...] По усіх повітряних цілях працювали засоби ППО. Більшість цих зондів були збиті", – ідеться в повідомленні.

У КМВА зазначили, що, за попередньою інформацією, "ці об’єкти могли нести на собі кутові відбивачі й певне розвідобладнання".

"Метою запуску куль, можливо, було виявлення й виснаження нашої ППО. Остаточне визначення типу й характеристик літальних апаратів і їхнього обладнання буде зроблено після детального вивчення й аналізу решток збитих об’єктів", – пояснили в міськадміністрації.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Раніше сьогодні в Київській області оголосили повітряну тривогу через ворожі кулі, які з'явилися в повітрі з відбивачами, говорив речник командування Повітряних сил (ПС) ЗСУ Юрій Ігнат. Він зазначив, що такі кулі рухаються за принципом "куди вітер дує – туди вона й летить", у зв'язку із чим один із них залітав і на територію Молдови. За словами Ігната, Росія використовує такі кулі як хибні цілі, щоб виснажувати боєкомплект української ППО, відволікати увагу.

Контекст:

Про застосування Росією куль із кутовими відбивачами командування ПС ЗСУ повідомляло 12 лютого. Тоді їх зафіксували над Дніпропетровською областю.

14 лютого такі кулі знову з'явилися в повітряному просторі України.

Кутовий відбивач пристрій для обману радіолокаційних станцій. Міністр оборони України Олексій Резніков розповідав, що окупанти використовували такі відбивачі, захищаючись від HIMARS у районі Херсона. Він назвав такий засіб анахронізмом.