"Надія є". Кулеба відповів, чи візьмуть участь у контрнаступі України американські танки Abrams

США передадуть Україні 31 танк Abrams
Фото: EPA (ілюстративне)
Американські танки Abrams можуть прибути в Україну під час контрнаступу сил оборони. Такий варіант в інтерв'ю "Суспільному", опублікованому 22 червня, припустив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Міністра запитали, чи є надія, що Abrams прибудуть в Україну, щоб узяти участь у контрнаступі.

"Надія є, але не треба мислити лише цим контрнаступом, – відповів Кулеба. – Я постійно на цьому наголошую у спілкуванні з партнерами: не треба дивитися на цей контрнаступ як на останній і вирішальний. Буде стільки контрнаступів, стільки потрібно, щоб вигнати Росію з нашої території. Тому щось приходить прямо зараз ... щось перебуває у процесі".

Глава МЗС України зазначив, що Abrams як танк – "набагато складніша конструкція, ніж [німецький] Leopard".

"Тому працюємо на зараз, але тримаємо в голові, що для можливих наступних кампаній так само знадобляться танки, БТР та інша техніка. Якщо ми за цей контрнаступ звільнимо всю Україну – слава богу, всім подякуємо. Але війна – це така штука, де маєш думати на два-три кроки вперед", – наголосив Кулеба.

ЗМІ повідомляли 14 червня, що приблизно 200 українських військовослужбовців завершать підготовку на американських танках Abrams під керівництвом США до кінця літа.

Контекст:

США передадуть Україні 31 Abrams, оголосив 25 січня президент Сполучених Штатів Джо Байден. Українські військові мають навчитися працювати з ними.

Міністерка армії Сполучених Штатів Крістін Вормут у лютому говорила, що США може знадобитися більше ніж рік, щоб доправити танки Abrams в Україну.

У Пентагоні шукали спосіб, як прискорити постачання, і 21 березня Райдер заявив на брифінгу, що США вирішили передати ЗСУ Abrams версії M1A1 (спочатку планували надання M1A2), і це дасть змогу доправити танки в Україну до осені.

15 травня у Пентагоні повідомили, що 31 танк Abrams уже прибув до Німеччини.

На думку генсека НАТО Єнса Столтенберга, надання танків Abrams Україні разом із британськими Challenger та німецькими Leopard 2 "може мати велике значення у боротьбі проти Росії".

Затримка з постачаннями в Україну Abrams пов'язана з видаленням технологій, які можуть потрапити до росіян, повідомило 8 травня USA Today із посиланням на експертів.