Найбільше придатних для використання укриттів перевірка виявила в Києві – дані ДСНС

Відповідальним за стан укриттів є те відомство, якому вони належать
Фото: vechirniy.kyiv.ua
Всеукраїнська перевірка доступності і стану укриттів, яку оголосив прем'єр-міністр Денис Шмигаль 1 червня, виявила тисячі закритих і не придатних для перебування людей укриттів практично в усіх регіонах. Про це пише сайт "Обозреватель", проаналізувавши дані, що надійшли від ДСНС.

"В Україні робочі комісії за участю Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) провели перевірки укриттів. Перевірили понад 98% усіх об'єктів. У 5879 комісія не змогла потрапити з першого разу – виявилося, що вони закриті й доступу немає. Крім того, 14 398 укриттів виявилися непридатними. Як показала перевірка, у Києві ситуація з укриттями значно краща, ніж у багатьох областях країни", – ідеться в публікації.

Закритими під час перевірки в масштабах країни виявилося 5879 укриттів. Найбільше – у Запорізькій області (1349 укриттів), Львівській (1316) та Миколаївській (483). Найменше закритих притулків виявили в Херсонській області (21), у Києві (25) та Кіровоградській області (28). За даними ДСНС, які цитує "Обозреватель", в Україні загалом 47,3 тис. готових до використання бомбосховищ. Найбільше – у Києві (2918 укриттів) і в Житомирській області (2399). У Сумській області – 953 готові укриття.

Непридатними до використання загалом в Україні виявилися 14 398 бомбосховищ. Найбільше – у Запорізькій (53,33%) та Сумській (44,27%) областях. Найменше непридатних укриттів – у Кіровоградській області (6,81%) та Хмельницькій (7,26%) областях.

Водночас відповідальним за стан укриттів є те відомство, до якого вони належать, зазначає видання.

"В Україні є три види укриттів: державні, комунальні (належать місту) і приватні. За стан укриття відповідає те відомство, на балансі якого воно перебуває. Комунальні підприємства відповідають лише за стан комунальних укриттів. Ті укриття, які перебувають у державній та приватній власності, – відповідальність органів центральної влади чи приватного власника", – ідеться в публікації.