Наливайченко: За кожен злочин російський агресор має заплатити. Загальна сума збитків, яку треба відстоювати Україні, – $200 млрд

Наливайченко: Ми будемо наполягати на пожиттєвому утриманні родичів загиблих на Донбасі
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

У $100 млрд оцінюють тільки економічні втрати від війни на Донбасі, але Росія має заплатити за кожен свій гуманітарний злочин, заявив в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

Колишній голова Служби безпеки України, лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко в авторській програмі головного редактора "ГОРДОН" Олесі Бацман на телеканалі "112 Україна" заявив, що загальна сума збитків, яку треба відстоювати Україні за позовами проти Росії за агресію Кремля, – $200 млрд.

"Треба розпочати те, що свого часу було розпочато проти Гітлера, – реальне переслідування", – сказав Наливайченко. Він нагадав, що старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд озвучив, "скільки майнових утрат Україна вже зазнала через окупацію територій у Донецькій і Луганській областях".

"Він назвав суму $100 млрд. Я – єдине, що можу уточнити: $100 млрд – це тільки реальні руйнування економіки, мародерство і так далі. Але є ще в міжнародному праві... Знущання над заручниками, десятки тисяч убитих українських громадян. Ми будемо наполягати: усі 10 тисяч [загиблих], їхні родичі мають отримати пожиттєве утримання і відшкодування. За кожен гуманітарний злочин російський агресор має заплатити... Загальна сума збитків, яку, я думаю, треба відстоювати, – це 200 мільярдів доларів. Чому удвічі більше? Тому що 50 на 50. Тому що 50% збитків – це людські втрати, що їх уже не компенсуєш", – сказав Наливайченко

Наливайченко: Гонтарева в Лондоні, а не на лаві підсудних. На вкрадені мільярди в офшори купує в Росії акції Burger King. Читайте повний текст інтерв'ю

За даними Аслунда, у Криму Україна втратила $27 млрд, на Донбасі – $73 млрд, водночас найбільших утрат зазнали в енергетичній, нафтогазовій і банківській сферах.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей. РФ заперечує свою причетність до конфлікту.