"Не вперше запускають три Shahed, навіть один був". Ігнат прокоментував нічну повітряну атаку окупантів малими силами

Ігнат зазначає, що навіть маленькі групи Shahed становлять небезпеку
Скріншот: телеканал "Рада" / YouTube

Повітряним силам ЗСУ не вперше доводиться витрачати ресурси на відбиття повітряної атаки з використанням ворогом малої кількості дронів-камікадзе. Про це 14 листопада розповів спікер ПС ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону, який транслював у YouTube канал "Рада".

"Не вперше запускають три Shahed, навіть один був", – сказав він.

Ігнат пояснив, що російські дрони-камікадзе летять фактично на межі областей і в такий спосіб намагаються обходити вогневі позиції українських мобільних груп і зенітних ракетних комплексів (про локації яких їм, імовірно, стає відомо за результатами розвідки).

За його словами, коли українські зенітники бачать один маркер на радарі, це може бути не один Shahed, а група, оскільки дрони летять разом і можуть сприйматися як одна ціль.

"Тому ми завжди повідомляємо, що летить група, але, можливо, це й одиночний Shahed", – пояснив спікер.

Він наголосив, що загроза атаки під час повітряної тривоги реальна незалежно від кількості випущених окупантами безпілотників.

У Генеральному штабі ЗСУ вранці зазначали, що росіяни вночі запустили три дрони, які збила ППО, а також ударили двома керованими авіаційними ракетами Х-59. Про них ПС ЗСУ нічого не повідомляли, а знищені Shahed загрожували Старокостянтинову Хмельницької області.

Контекст:

У вересні окупанти використали для атак на Україну рекордну кількість дронів Shahed – 503 штуки, повідомило видання Defense Express. Сили оборони півдня України, за даними керівниці об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, збили приблизно 300 з них.

У жовтні російські окупанти запустили по Україні 243 дрони-камікадзе Shahed іранського виробництва, українська протиповітряна оборона збила 228 із них, повідомив 2 листопада глава Офісу президента України Андрій Єрмак. Після цього були нові атаки ворога.