Норвегія передала Україні системи ППО, що знищують літаки та гелікоптери на малих висотах

Норвезькі "Містралі" вже прямують в Україну
Фото: forsvaret.no

Норвегія передала Україні приблизно 100 зенітно-ракетних комплексів "Містраль", які здатні збивати літаки та гелікоптери на малих висотах. Про це 20 квітня повідомило міністерство оборони Норвегії.

Глава норвезького оборонного відомства Бйорн Арільд Грам вважає, що війна в Україні може затягнутися, тому країна потребує міжнародної підтримки для протистояння російській агресії.

"ЗРК "Містраль" – це ефективна зброя, яку вже використовують на флоті і яка буде дуже корисною для України", – підкреслив Грам, уточнивши, що "Містралі" вже прямують до України.

За його словами, аналогічні системи озброєння надали Україні й інші країни.

У міноборони Норвегії також додали, що раніше уряд країни вирішив передати Україні 4000 протитанкових ракет, кілька видів засобів захисту та іншого військового спорядження.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після масштабного військового вторгнення Росії в Україну країни Заходу збільшили постачання українським військовим летального озброєння та іншої оборонної продукції. Військову допомогу Україні надає понад 30 країн, повідомляв держсекретар США Ентоні Блінкен 7 квітня.

13 квітня президент України Володимир Зеленський у зверненні до союзників опублікував перелік озброєння, необхідного Україні для продовження війни з Росією. До нього увійшли бойова авіація, артилерійські комплекси та боєприпаси до них, реактивні системи залпового вогню, бронетехніка (зокрема танки), а також системи протиповітряної оборони.