Норвегія прийме поранених бійців з України на лікування

За словами Мель, Норвегія вже приймає поранених через війну в Україні цивільних, а тепер лікуватиме і українських солдатів
Фото: EPA
Норвегія прийматиме поранених солдатів з України для лікування у норвезьких шпиталях. Про це заявила міністерка юстиції та надзвичайних ситуацій Норвегії Емілі Енгер Мель, повідомили 31 травня на сайті уряду країни.

"Норвегія вже є одним із найбільших учасників програми медичної евакуації цивільних осіб із війни в Україні. Уряд тепер також прийматиме поранених солдатів", – сказала вона.

Приймання поранених солдатів є частиною вкладу Норвегії через механізм цивільного захисту ЄС за надзвичайних ситуацій (UCPM) у межах раніше визначеного ліміту 550 пацієнтів за схемою Medevac.

Наголошують, що Норвегія має високий рівень кваліфікації у лікуванні опіків, травм та реабілітації у лікарнях Helse Bergen, Sunnaas, університетській лікарні Осло. Високий професіоналізм Норвегії у цих сферах особливо відзначив президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед Стортингом.

Водночас, зазначила Мель, Норвегія не має досвіду медичної евакуації поранених солдатів у ситуації конфлікту. Тому необхідно було забезпечити, щоб залучення поранених солдатів до схеми медичної евакуації відповідало правилам.

Контекст:

Поранених українських військовослужбовців також приймають на лікування Німеччина та Польща.

Завдяки зусиллям українських військових медиків більше ніж 80% поранених бійців повертаються у стрій, повідомляла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.