Окупанти повністю заблокували шляхи виїзду із захоплених територій Херсонської області – командування "Південь"

Загарбники повертають назад автомобілі на тимчасово окуповану територію Херсонської області, зазначило командування "Південь" (фото ілюстративне)
Фото: EPA
Російські окупаційні війська не пропускають автомобілів із тимчасово захоплених територій Херсонської області.

Про це 28 травня у Facebook повідомило оперативне командування "Південь" ЗСУ.

"На окупованій Херсонщині шляхи виїзду на підконтрольні Україні території [загарбники] повністю заблокували. Автівки, якими люди намагаються виїхати з окупованих територій, ретельно фільтрують та повертають назад", – ідеться в повідомленні.

Так званий заступник голови "обласної військово-цивільної адміністрації" Кирило Стремоусов розповів у коментарі пропагандистському російському агентству "РИА Новости", що Херсонська область "з метою безпеки закрила кордони з регіонами, підконтрольними Україні".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після нападу РФ на Україну 24 лютого російські окупаційні війська захопили, зокрема, частину території Херсонської області.

Президент Росії Володимир Путін 25 травня спростив видавання російських паспортів в окупованих районах Запорізької та Херсонської областей. Указ розширює дію рішення, на підставі якого російські паспорти роздавали жителям окупованих Росією Донецької та Луганської областей, на Запорізьку та Херсонську області.

У МЗС України указ Путіна назвали "юридично нікчемним", який "не матиме правових наслідків". Голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута не підтвердив інформації про роздавання окупантами російських паспортів жителям тимчасово захоплених територій регіону.

В Офісі президента (ОПУ) заявили: щойно Росія "виснажиться і втратить наступальний потенціал, а Україна накопичить достатньо сил – південь нашої країни обов'язково буде звільнений". "Це не питання одного дня чи місяця, але й не питання року", – наголосив радник глави ОПУ Михайло Подоляк.

Оперативне командування "Південь" повідомило 28 травня, що ЗСУ перейшли в контрнаступ на півдні України.