Окупанти тримають у в'язницях 10 тис. маріупольців – Бойченко

За даними Бойченка, у Маріуполі залишається приблизно 120 тис. осіб
Фото: ЕРА
Російські окупанти створили для жителів захопленого ними Маріуполя Донецької області три в'язниці, куди відправляють людей під час фільтрації. Про це повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко "Буквам" в інтерв'ю, яке опублікували 26 липня.

"Три тюрми вони створили: Оленівка, на межі Маріуполя і Донецька. Туди вони возять держслужбовців, активістів, людей з "ознаками націоналістичних татуювань". Вони самі визначали критерії пропуску. У тюрмах зараз тримають 10 тис. наших полонених маріупольців. Це різні люди: цивільні, військові", – сказав він.

За даними мера Маріуполя, у в'язниці в Оленівці окупанти тримають понад 3 тис. людей за місткості 900 осіб.

"Вони там, як оселедці у бочці: по черзі сплять або сидячи. Їжу дають їм, знущаючись. Принесли гарячу кашу, таку гарячу, що аж кипить. Кажуть: "Їж, або забираємо". Тобто якщо він кип'яток не почне їсти, то відберуть. І це всюди", – пояснив Бойченко.

Він розповів, що в Маріуполі залишається приблизно 120 тис. осіб.

До повномасштабного вторгнення в Маріуполі проживало до 500 тис. осіб.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Маріуполь окупанти захопили наприкінці травня. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

3 червня Бойченко розповідав, що у місті пошкоджено 95% багатоповерхівок

У місті проблеми з водою, брак харчових продуктів, гуманітарна катастрофа та антисанітарія, повідомляли в мерії. Доступ до води є лише у 3% містян.