Окупанти закріплюються на позиціях у районі Лисичанська та Верхньокам'янки, наступ біля Білогорівки провалився – Генштаб ЗСУ

Українські військові відбили штурми окупантів біля Прудянки, Мазанівки, Білогорівки
Фото: 30 окрема механізована бригада ім. князя Костянтина Острозького / Facebook
Російські окупанти ведуть оборону зайнятих раніше позицій із кількох напрямків на фронті. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 3 липня.

"На харківському напрямку ворог веде оборону зайнятих раніше позицій. Обстрілював з артилерії райони населених пунктів Руська Лозова, Перемога, Верхній Салтів, Замулівка, Волобуївка, Мілова, Протопопівка, Питомник, Прудянка та Норцівка", – ідеться у зведенні.

Ворожий штурм поблизу Прудянки українські воїни успішно відбили. Противник завдав авіаудару поблизу сіл Мосьпанове та Гракове.

На слов'янському напрямку окупанти обороняються. Обстріляли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дібрівне, Мазанівка, Краснопілля, Суха Кам'янка, Вірнопілля та Маяки. Неодноразово безуспішно намагалися вести штурмові дії неподалік від Мазанівки. Дістали відсіч і відійшли. Ворог застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

"На донецькому напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на закріпленні на позиціях у районі міста Лисичанськ та Верхньокам'янки. Вели наступальні дії поблизу Білогорівки, успіху не мали, змушені відійти", – повідомили у Генштабі.

На бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли неподалік від Новолуганського та Травневого. Завдав авіаудару поблизу Покровського. Намагається вести наступ у районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

"На авдіївському, курахівському, новопавлівському та запорізькому напрямках противник обстрілював наші позиції в районах населених пунктів Піски, Невельське, Новомихайлівка, Новоданилівка, Полтавка, Білогір'я, Ольгівське та Кам'янське. Штурмовими діями ворог намагається покращити тактичне становище в районі", – ідеться в повідомленні.

На сіверському напрямку противник і далі забезпечує посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Окрім того, ворог обстріляв із території РФ позиції сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Бачівська та Вовківки Сумської області.

Війна Росії проти України. Головне  (оновлюється)

Контекст:

Російські війська після виходу з північних областей України на початку квітня зосередилися на спробах захопити весь Донбас.

Бойові дії також відбуваються у Харківській області та на півдні України, де ЗСУ ведуть контрнаступ.

Удень 2 липня російські пропагандисти заявили, що росіяни взяли Лисичанськ Луганської області в оточення, увійшли до міста і дійшли до його центру. Спікер Нацгвардії Руслан Музичук спростував це за його словами, біля Лисичанська тривають запеклі бої, але місто не оточене і під контролем України.

Радник глави Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що окупантам уперше вдалося невеликими силами форсувати Сіверський Донець із півночі та опинитися у Привіллі на північно-західній околиці Лисичанська. "Отже, ситуація стала дійсно загрозливою, вирішиться вона протягом доби-двох", – сказав Арестович.