"Отримали понівечене тіло". РФ передала Україні тіло загиблого британського волонтера Юрі, Офіс генпрокурора розпочав розслідування

Костін: РФ учергове показує своє людожерське обличчя
Фото: gp.gov.ua
Росія повернула тіло померлого британського волонтера Пола Юрі. Про це повідомив у Telegram 7 вересня український омбудсмен Дмитро Лубінець.

"Після більше ніж 1,5 місяця перемовин Російська Федерація повернула тіло закатованого британського волонтера Пола Юрі. У липні ми бачили заяви російських пропагандистів про загибель Пола Юрі "внаслідок хвороби і стресу", а 7 вересня отримали понівечене тіло", – заявив він.

Лубінець наголосив, що остаточно причину смерті волонтера встановить судмедекспертиза, про це проінформують посольство Великобританії в Україні.

"Як омбудсмен я вже сьогодні можу відповідально говорити про те, що така смерть була насильницькою. Людина просто не може витримати таких катувань. Я бачив фото тіла загиблого, і сумнівів не залишається. Убивство волонтера Пола Юрі через катування – воєнний злочин, який стане ще одним доказом під час трибуналу над російським політичним та військовим керівництвом. Доказом у трибуналі для [президента РФ Володимира] Путіна. Російська Федерація вчергове показала світові своє людожерське обличчя", – написав він.

Генпрокурор України Андрій Костін заявив, що Офіс генпрокурора розпочав розслідування за фактом можливих тортур і вбивства Юрі членами збройних формувань, підконтрольних РФ, повідомила пресслужба відомства.

"У квітні 2022 року під час волонтерської діяльності з евакуації мирного населення на території Запорізької області волонтер був незаконно захоплений військовослужбовцями російських збройних формувань. Після чого його позбавили волі і примусово перевезли на тимчасово окуповану територію Донецької області. У липні 2022 року окупаційною адміністрацією РФ було розповсюджено інформацію про нібито загибель волонтера "внаслідок хвороби і стресу", – повідомили у пресслужбі.

У відомстві також наголосили, що РФ погодилася передати тіло загиблого після більш як 1,5 місяця переговорів. Костін заявив, що на тілі волонтера є ознаки тілесних ушкоджень, які можуть свідчити про жорстоке ставлення до нього, що могло стати причиною його загибелі.

"Тіло, надане країною-агресором, зберігалося в неналежних умовах і перебуває у понівеченому стані, тому справжні причини смерті будуть встановлені після проведення судово-медичної експертизи. РФ учергове показує своє людожерське обличчя. Щодня піддаються катуванням і перебувають під загрозою позасудових страт тисячі громадян, у тому числі цивільних, які незаконно утримуються в заручниках Росією на тимчасово окупованій території. Згідно з Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни, заборонено брати в заручники цивільних осіб, завдавати їм каліцтва, здійснювати жорстоке поводження, застосовувати тортури і переслідувати. Також цивільні особи повинні мати доступ до медичної допомоги і лікарських засобів. На жаль, РФ не дотримується жодних із підписаних нею правил цивілізованого світу", – додав він.

Контекст:

45-річного Юрі окупанти схопили на контрольно-пропускному пункті у місті Дніпрорудне Запорізької області 25 квітня. Разом із ним у полон потрапив 22-річний британський волонтер Ділан Гілі. Їх захопили, коли допомагали в евакуації сім'ї із зони бойових дій.

Окупанти звинуватили Юрі у здійсненні "найманської діяльності", зазначає Sky News.

Мати Юрі казала, що у її сина діабет першого типу і йому потрібен інсулін, пише The Guardian. У розмові з ВВС вона додала, що перед від'їздом із Великобританії її син сказав, що не може сидіти і "дивитися, як помирають люди".

Про смерть Юрі 15 липня повідомило агентство ТАСС, посилаючись на омбудсменку терористів ДНР Дар'ю Морозову. Вона стверджувала, що британський волонтер помер 10 липня, "враховуючи діагнози і стрес".

Тодішня міністерка закордонних справ Великобританії, а нині прем'єр-міністерка країни Ліз Трасс заявила 15 липня, що РФ має відповідати за смерть Юрі.