Підтримка для України зброєю означає роботу на недопущення глобального голоду – Зеленський

Зеленський: Росія ставить десятки інших країн перед загрозою цінової кризи на ринку продовольства та навіть голоду
Фото: president.gov.ua
Що швидше українці звільнять свою землю від окупантів, то швидше може відновитися нормальний стан продовольчого ринку, заявив президент Володимир Зеленський. Про це він сказав 14 травня у вечірньому зверненні, яке опублікував Офіс президента.

"Дедалі більше держав світу усвідомлюють, що Росія, заблокувавши для нас Чорне море і продовжуючи цю війну, ставить десятки інших країн перед загрозою цінової кризи на ринку продовольства та навіть голоду. Це ще один стимул для нашої антивоєнної коаліції діяти більш рішучо", – заявив президент.

Глава держави зазначив, що продовольча безпека – одне з питань, яким він зараз займається фактично щодня.

"Зараз підтримка для України – і передусім зброєю – означає роботу на недопущення глобального голоду. Що швидше ми звільнимо нашу землю і гарантуємо Україні безпеку, то швидше може відновитися нормальний стан продовольчого ринку", – наголосив Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала сухопутні й морські маневри поблизу кордону України, заблокувала значні частини акваторій Чорного й Азовського морів та українські порти ще на початку лютого, до повномасштабного вторгнення.

19 березня головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко повідомив, що Росія замінувала у Чорному морі рекомендовані шляхи для цивільних судів від Босфору до Одеси та звинуватила в цьому Україну.

Президент США Джо Байден попереджав 24 березня, що світові загрожує брак харчових продуктів через війну Росії проти України.

За даними аналітичного сайта The Observatory of Economic Complexity, Росія є найбільшим у світі експортером пшениці, на її частку припадає понад 18% міжнародного експорту. Україна є п'ятим за величиною експортером пшениці (після Росії, Франції, США та Канади), на її частку припадає приблизно 7% світових продажів.

В ООН вважають, що наслідки конфлікту, пов'язані з продовольством, відчують Єгипет, Туреччина, Бангладеш та Іран, які купують понад 60% пшениці в Росії та Україні, а також Ліван, Туніс, Ємен, Лівія та Пакистан, які також дуже залежать від постачання. пшениці із цих двох країн.

За даними ООН, вторгнення РФ в Україну призведе до продовольчої кризи, яка торкнеться п'ятої частини населення планети – 1,7 млрд жителів Землі.

Якщо Росія й далі блокуватиме українські морські порти, багатьом країнам світу загрожує продовольча криза і голод, заявляв 25 квітня Зеленський.