План РФ був доволі простий – знищити Зеленського, крайня спроба була 7 березня – Данілов

За словами Данілова, першу спробу "знищити" Зеленського (на фото) РФ могла зробити 22 лютого
Фото: president.gov.ua
Із 22 лютого РФ зробила кілька спроб убити президента Володимира Зеленського. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив в інтерв'ю "ВВС News Україна", яке вийшло 14 квітня.

Данілов розповів, що влада України чекала нападу РФ 22 лютого, а не 24-го.

"У нас є чітке уявлення, що це мало бути 22-го. Наші розвідники в боях дістали накази, які були видані на 22-ге число, а потім виправлені на 24-те", – заявив секретар РНБО.

У відповідь на запитання, якими були плани РФ після вторгнення в Україну, Данілов сказав: "План був доволі простий і зухвалий: перш за все – знищення президента нашої країни. У них це стояло питанням номер один, і було декілька спроб по цьому питанню".

За словами Данілова, 22 лютого приблизно о 19.20 РНБО надійшла інформація про ймовірність такого нападу.

"По процедурі, по протоколу я проінформував президента нашої держави, проінформував особисту охорону, Управління державної охорони, прем'єр-міністра, його службу безпеки, міністра внутрішніх справ, усі відповідні органи. Це було 22-го числа. Потім ще було чотири спроби. Крайня була 7 березня – тоді ми отримали інформацію від наших партнерів, розвідок, що планується така операція", – розповів він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

The Times 4 березня писала, що на Зеленського протягом тижня тричі робили замах загони вбивць, але зазнали невдачі.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк говорив в інтерв'ю "Українській правді", яке вийшло 9 березня, що спроб замаху на Зеленського, за його оцінкою, було більше ніж 10.

20 березня ГУР Міноборони України повідомило, що в Україну почали прибувати чергові групи бойовиків, пов'язаних із власником ПВК "Ліга" ("Вагнер") Євгеном Пригожиним (його називають "кремлівським кухарем" і наближеною до президента РФ Володимира Путіна людиною). За даними розвідки, головні "мішені" найманців – Зеленський, глава Офісу президента Андрій Єрмак та прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

У Кремлі заперечують, що планували вбивство президента України.