Плани Ердогана на Крим, помилка Залужного, закінчення війни. Інтерв'ю Гордона з офіцером запасу ЦАХАЛ Тамаром. Відео G

Тамар: Довбаніть по міністерству оборони Росії, Генштабу, Луб'янці... Переможців не судять. Я знаю, що говорю, – я воєнний історик
Фото: Gregory Tamar / Facebook

На YouTube-каналі "В гостях у Гордона" вийшло інтерв'ю з ізраїльським письменником, військовим експертом, капітаном запасу Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Григорієм Тамаром.

В інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону Тамар говорив про:

  • війну Ізраїлю з палестинськими бойовиками ХАМАС і ліванськими бойовиками "Хезболли";
  • відносини Ізраїлю й Росії і те, чому в Ізраїлі досі працюють російські пропагандистські канали;
  • відносини Ізраїлю та України й те, чи Ізраїль допомагатиме Україні зброєю;
  • президентські вибори у США й те, хто стане наступним главою Білого дому;
  • війну в Україні й те, чи закінчиться вона цьогоріч;
  • плани президента Туреччини Реджепа Ердогана на Крим і його бажання відтворити Османську імперію.

"Коли почалася війна [в Україні] й коли стало зрозуміло, що за три дні Київ не впаде, що [президент України Володимир] Зеленський не втік, що [тодішній головком ЗСУ Валерій] Залужний буде битися, що народ став на смерть, на що росіяни не розраховували, я сказав, що треба бити по Москві – по міністерству оборони, по Генштабу. Мені тоді казали українці: "Ну нам нічим". Я розумію, що було нічим, але ж зараз є чим. [Вам кажуть, що не можна?] Нам теж говорили, що не можна. Наприклад, не можна [лідера ліванського угруповання "Хезболла" Хасана] Насраллу чіпати, пейджери [бойовиків підривати]... Але ви спробуйте! Переможців не судять. Я знаю, що говорю, – я воєнний історик. Довбаніть по міністерству оборони [Росії], Генштабу, Луб'янці... Подивіться, що буде. Десь числа 30 жовтня [за кілька днів до президентських виборів у США]", – сказав Тамар. 

Тамар народився 1972 року в Омську (Росія). Закінчив фельдшерський факультет Омського медичного училища. У біографії Тамара є згадка, що він також має біологічну освіту. 1990 року він репатріювався з Росії до Ізраїлю. Живе в Єрусалимі. Приблизно 20 років працював у медичних закладах Ізраїлю, є капітаном медичної служби ЦАХАЛ у запасі.

Покинувши медичну сферу, займався журналістикою, організовував культурні проєкти, зокрема фестиваль "Лицарі Єрусалима". Автор кількох романів, серед яких "Лицарі Єрусалима" й "Попіл до попелу".

Зараз розвиває свій YouTube-канал, на якому коментує події в Ізраїлі й світі.