Плата Лукашенку. На окуповані території України ринула контрабанда з Білорусі, а назад їде крадене зерно – ЗМІ

Москва безплатно передає білорусам частину вкраденого у Херсонській і Запорізькій областях зерна
Фото: ЕРА
Білоруські компанії дістали необмежений доступ для збуту на тимчасово окупованих територіях України, їхню продукцію у великих обсягах почали завозити в захоплені частини Донбасу, Херсонської і Запорізької областей, пише "24 канал".

За даними джерел каналу в українських спецслужбах, поява у магазинах і на ринках білоруської продукції є своєрідною платою Олександрові Лукашенку, який називає себе президентом Білорусі, за допомогу у війні. Окрім того, у такий спосіб Росія надає економічну підтримку Білорусі, яка перебуває у стані зовнішнього дефолту, пише ЗМІ.

Окрім того, за інформацією, що є у журналістів, Москва безплатно передає білорусам частину вкраденого у Херсонській і Запорізькій областях зерна.

Канал зазначає, що поява на полицях магазинів на окупованих територіях тютюнових виробів, товарів побутової хімії і харчових продуктів білоруського виробництва призвела до стрімкої втрати монополії РФ.

У підсумку цим незадоволений не лише російський бізнес, а й деякі генерали, які отримували відсотки від торговельної діяльності на окупованих територіях.

Водночас потоки постачань із Білорусі "кришують" представники російських спецслужб. І конфлікти між конкурентами траплялися вже неодноразово, пише "24 канал".

"Цілком імовірно, що незабаром десь дорогою з Криму до Херсона вибухатимуть каравани з російськими чи білоруськими товарами, а боротьба за збагачення між армією та спецслужбами Росії почнеться з новою силою", – зазначає канал.

Контекст:

Російські війська з 24 лютого заходили в Україну, зокрема, з Білорусі, хоча за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ міністр оборони Білорусі запевняв українського колегу, що загроз Україні з боку Білорусі немає.

Із території Білорусі Росія періодично запускає по українських об'єктах ракети. Також були випадки злітання з білоруських аеродромів літаків, які обстрілювали Україну, та авіаційних ударів по Україні з повітряного простору Білорусі з російських бомбардувальників.

Наприкінці травня Лукашенко заявив про необхідність "негайно створювати" оперативне командування біля кордону з Україною та доручив створити "народне ополчення".

Президент України Володимир Зеленський 26 червня звернувся до білорусів і заявив, що їх "втягують у війну навіть активніше, ніж у лютому та у весняні місяці". Він закликав "простих людей Білорусі" не брати участі у цій війні.