Почати війну в Україні Путіна переконали Патрушев і Бортников. Шойгу був "виконавцем, який сумнівався" – The Times

Патрушев (ліворуч) і Бортников переконали Путіна розпочати війну в Україні, стверджує The Times
Фото: EPA

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев і директор ФСБ Олександр Бортников до літа 2021 року ухвалили рішення про військове вторгнення в Україну. Згодом вони змогли переконати російського президента Володимира Путіна у необхідності розпочати бойові дії. Про це йдеться в оприлюдненому 3 листопада розслідуванні The Times (доступно за платною підпискою), фрагменти якого публікує НВ.

За інформацією джерел видання у російському уряді, важливим чинником для силовиків став вік Путіна, якому в жовтні виповнилося 70 років.

Патрушев і Бортников, стверджує The Times, вирішили, що у них "спливає час" для вирішення питання нібито "західної агресії" проти РФ. Головним моментом їхнього плану була потреба "остаточно вирішити проблему України", пише видання.

Інсайдер The Times у російському уряді під псевдонімом Сергій Рижий розповів виданню, що до середини літа 2021 року в найближчому оточенні Путіна сформувалася "критична маса" думок про потребу "вирішального військового удару".

Патрушев і Бортников зрештою до кінця літа ухвалили принципове рішення про вторгнення, хоча формат військової операції на той момент ще не було розроблено. Після цього, зазначає The Times, силовикам залишалося "підготувати сили для удару та переконати Путіна".

Водночас міністр оборони РФ Сергій Шойгу стосовно плану вторгнення виявився серед високопоставлених силовиків, за характеристикою видання, лише "виконавцем, який вагався", підкреслюють, що політична ініціатива війни була саме від силового блоку.

Більшість російських високопосадовців та олігархів з оточення Путіна, як випливає з матеріалу The Times, до останнього не знали про те, що рішення про вторгнення ухвалено. Один зі співрозмовників видання розповів, що російський мільярдер Михайло Фрідман говорив йому за кілька днів до початку війни, посилаючись на "вищих друзів у спецслужбах", що небезпеки вторгнення немає.

Ще один зі співрозмовників видання, якого The Times відрекомендовує як давнього друга сім'ї Путіна, стверджує, що прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков невдовзі після початку війни розповів йому, що більшість членів російського Радбезу дізналася про підготовку вторгнення лише на засіданні 21 лютого.

Отже, резюмує видання, більшість російських еліт не було поінформовано про плани розпочати війну, вони сприймали поступову ескалацію навколо України як блеф із боку Путіна.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня ЗМІ з посиланням на західні розвідки почали повідомляти, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною. За даними розслідування The Washington Post, деталі кремлівського плану вторгнення Путіна були відомі адміністрації США ще у жовтні 2021-го.

Розмови про повномасштабний напад РФ на Україну почалися задовго до 24 лютого 2022 року. Із кінця жовтня 2021 року західні ЗМІ та політики говорили про таку можливість. Західні розвідки попереджали Україну, що Росія готується до вторгнення. Євросоюз також попередили, але там, як і в Україні, скептично поставилися до інформації американської розвідки.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов у листопаді 2021 року заявив, що РФ готується до нападу на Україну наприкінці січня або на початку лютого 2022 року. Він вважав, що атака РФ, імовірно, "охоплюватиме авіаудари, артилерійські й бронетанкові атаки, за ними будуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі й Маріуполі і менше вторгнення через сусідню з Україною Білорусь".

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. 11 лютого, за даними The Guardian, президент США Джо Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.

Водночас українська влада заявляла, що західні країни перебільшують небезпеку.

Із 17 лютого на тлі нарощування російських військових сил на кордоні фіксували різку ескалацію на Донбасі. 18 лютого Байден сказав, що має підстави вважати, що Путін уже ухвалив рішення про вторгнення в Україну.

24 лютого Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну під виглядом якихось "денацифікації" та "демілітаризації". Із самого початку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.