Подоляк показав відео, як росіяни розташовують "Гради" поблизу житлових будинків, та дорікнув Amnesty International

Подоляк показав відео, як окупанти стріляють із "Градів" із житлових кварталів
Фото: Михайло Подоляк / Telegram

Російські військові розташовують у дворах житлових будинків реактивні системи залпового вогню "Град" і обстрілюють сусідні міста. Про це у Twitter написав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк 11 серпня.


Подоляк також опублікував відео, на якому російські військові здійснюють обстріли біля житлового будинку.

"Будні війни. Російські військові розташовують у дворах житлових будинків "Гради" і обстрілюють сусідні міста, використовуючи жителів як заручників. Підкажіть: Amnesty International уже випустила черговий клікбейтний алармістський звіт? Чи й далі вдаємо, що нічого не відбувається?" написав Подоляк.


Контекст:

4 серпня міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь, у якій звинуватила Збройні сили України в тому, що вони ставлять під загрозу населення, розміщуючись на цивільних об'єктах. Звіт викликав хвилю критики.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звинуватив організацію в необ'єктивності і сказав, що обурений доповіддю. Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що цей звіт – "свідчення втрати адекватності" Amnesty International.

У Мінінформполітики України 8 серпня заявили, що Amnesty International використала для звіту про Україну свідчення, узяті під контролем окупантів і під "очевидним тиском".

7 серпня Amnesty International перепросила за "страждання і гнів", які спричинив її звіт. Водночас організація "повністю підтримує висновки" зі звіту, але "шкодує про завданий біль", наголошують у заяві.

9 серпня співзасновник шведського підрозділу Amnesty International, журналіст та письменник Пер Вестберг заявив, що покидає організацію через її звіт про війну в Україні.