Співзасновник шведської філії Amnesty International пішов через незгоду зі звітом щодо України. Він був членом організації майже 60 років

Вестберг не згоден із заявами Аmnesty International щодо України
Фото: EPA

Співзасновник шведського підрозділу Amnesty International, журналіст і письменник Пер Вестберг заявив, що покидає організацію через її звіт про війну в Україні. Про це він розповів 9 серпня виданню Svenska Dagbladet (новина доступна за підпискою), заяву Вестберга цитує Expressen.

88-річний журналіст зазначив, що є членом Amnesty International уже майже 60 років і "з важким серцем" закінчує свою тривалу та плідну співпрацю з організацією через заяви AI щодо війни в Україні.

За його словами, на початку свого існування AI працювала над звільненням політв'язнів у всьому світі, проте поступово, "іноді суперечливо", розширила свій мандат.

Вестберг став співзасновником шведської філії Amnesty International 1964 року, пише Expressen.

У 1976–1982 роках він був головним редактором найбільшої щоденної газети Швеції Dagens Nyheter. Вестберг також був членом комітету Нобелівської премії з літератури та президентом міжнародного ПЕН-клубу (1979–1986).

Раніше голова українського офісу організації Оксана Покальчук заявила, що команда Amnesty International Ukraine намагалася завадити опублікуванню цього звіту, оскільки вважає його одностороннім та неповним. Доводів українського офісу в центральному не почули, констатувала вона. 5 серпня Покальчук оголосила, що звільняється з Amnesty International.

7 серпня Amnesty International перепросила за "страждання і гнів", спричинені її звітом. Водночас організація "повністю підтримує висновки" зі звіту, але "шкодує про завданий біль", наголошують у заяві.

Контекст:

Доповідь Amnesty International, яка викликала хвилю критики, опублікували 4 серпня. Звіт активно обговорюють і в соцмережах, зокрема користувачі звертають увагу, що Amnesty International ніяк не відреагувала на вбивство українських військовополонених в Оленівці Донецької області.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звинуватив організацію в необ'єктивності і сказав, що обурений доповіддю. Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що цей звіт – "свідчення втрати адекватності" Amnesty International. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр назвала звіт AI "дослідженням дій жертви без урахування дій озброєного ґвалтівника".

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець назвав звіт Amnesty International "маніпулятивним", президент України Володимир Зеленський заявив, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

У Мінінформполітики України 8 серпня заявили, що Amnesty International використала для звіту про Україну свідчення, взяті під контролем окупантів та під "очевидним тиском".