Подоляк відреагував на заяву Путіна про те, що РФ теж потрібні гарантії безпеки

РФ потрібно виконати кілька умов, вважає радник глави Офісу президента
Фото: Михайло Подоляк / Twitter
Росія може дістати гарантії безпеки лише в один спосіб – програвши війну. Про це радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк написав 13 липня у Twitter.

За його словами, країні-агресору, щоб розраховувати на безпеку, потрібно виконати кілька умов.

"Програвши війну, пішовши з України й повернувши вкрадений суверенітет; провівши політичну трансформацію через заворушення; посадивши на лаву підсудних автора масових убивств. Це вже аксіома", – написав Подоляк.

Реакцію представника ОПУ викликала сьогоднішня заява президента країни-агресора Володимира Путіна. Після саміту НАТО у Вільнюсі, де, зокрема, обговорювали міжнародні гарантії безпеки Україні, він сказав, що інтереси РФ також має бути враховано.

"Для нас немає нічого незвичайного в тому, що зараз було задекларовано і в НАТО, і в G7. Ми не проти абсолютно питань такого роду. Але ще раз повторюю: за обов'язкової умови гарантування безпеки РФ", цитує його пропагандистське агентство "РИА Новости".

Контекст:

Україні мають надати дієві гарантії безпеки ще до вступу в НАТО, заявив 15 квітня президент України Володимир Зеленський.

Американська The Wall Street Journal написала 22 травня, що західні союзники до вступу України в НАТО можуть запропонувати їй так звану ізраїльську модель безпеки. За словами джерел, ознайомлених із проєктом, Україна матиме право скликати засідання НАТО і звертатися по допомогу до окремих країн блоку. США водночас будуть головним гарантом цих домовленостей, але Великобританія, Франція й Німеччина також планують стати сторонами договору, вказала WSJ.

За словами Зеленського, найкраща гарантія для України – це членство в НАТО. 10 червня президент заявив: у Києві розуміють, що під час війни Україна не зможе стати членом Альянсу, але їй потрібні юридичні гарантії безпеки на шляху до НАТО.

Країни G7 ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі 11–12 липня. Цю декларацію підтримали Швеція, Данія, Ісландія, Норвегія та Фінляндія.

У Кремлі заявили, що гарантії безпеки країн G7 для України є замахом на безпеку РФ.